Deloitte România: ANAF nu poate emite deciziile de impunere în cazul Declaraţiei 600 fără declaraţia contribuabilului

Economica.net
01 02. 2018
calcul_bani_45654033055_94624600

Prin emiterea OUG din 31 ianuarie, publicată în Monitorul Oficial, Guvernul a amânat depunerea declaraţiei 600 până pe 15 aprilie, motivul principal fiind, aşa cum reiese din anunţurile oficiale, simplificarea procedurii de declarare. Însă, acest OUG nu aduce modificări OUG 79/2017, care stabileşte data de 25 martie pentru prima plată trimestrială, iar Fiscul nu poate emite deciziile de impunere fără declaraţia contribuabilului, a atras atenţia Derscariu, potrivit News.ro.

„Astfel primul termen ar fi 25 martie, dar aceeaşi OUG stabileşte că debitul se instituie odată cu emiterea deciziei de impunere de către ANAF, în baza declaraţiei contribuabilului. Or, atâta timp cât termenul pentru depunerea declaraţiei a fost prorogat până pe 15 aprilie, este evident că ANAF nu va primi declaraţiile până pe 25 martie şi, implicit, nu va avea pe baza a ce să emită deciziile de impunere”, a declarat Derscariu.

Astfel, termenul de plată devine scadent doar după instituirea debitului de către ANAF, în caz contrar, respectiv dacă nu primeşte decizia de impunere, persoana fizică nu are nicio obligaţie de plată. Tototodată, rămâne deschisă întrebarea privind numărul de plăţi.

„În acest moment suma minimă datorată – 2.280 lei anual pentru cei care datorează doar CASS şi 7.960 lei pentru cei care datorează CAS şi CASS – se distribuie în patru tranşe. Din moment ce prima plată nu va mai fi pe 25 martie, probabil se vor face plăţi în 3 tranşe sau mai puţine”, a declarat Derscariu.

Totodată, în cazul celor circa 20 mii de persoane care au depus deja Declaraţia 600, rămâne de văzut cum va proceda autoritatea şi dacă va emite deciziile de impunere, consideră directorul Deloitte România.