Delta este mai curată în ultimii ani, susţine guvernatorul Rezervaţiei

12 11. 2024
Pescari in Delta Dunarii

În acelaşi timp, directorul general al operatorului unic de salubritate din judeţ, Ionuţ Tudorache, a afirmat că în perioada 2020-2023 cantitatea de deşeuri reciclabile colectată din localităţile din Delta Dunării a crescut cu 42,71%.

Guvernatorul RBDD, Bogdan Bulete, a declarat pentru AGERPRES că instituţia pe care a reprezintă a încheiat contracte în luna august pentru ecologizarea plajelor din perimetrul Rezervaţiei, iar agenţii ecologi desfăşoară acţiuni lunare pentru curăţarea zonelor.

„În interiorul Deltei, am observat o reducere a cantităţii de pet-uri, că astea sunt cele mai vizibile. Dacă acum cinci, şase ani mergând spre Mila 23, pe traseul 1, de exemplu, vedeam foarte multe pet-uri în apă, în stuf, acum nu mai am aceeaşi senzaţie, vă spun cu oarecare uşurare. Nu mai suntem sub o presiune, iar în principiu turiştii au înţeles ca aceste pet-uri să fie relocate spre coşurile de gunoi din interiorul localităţilor”, a afirmat guvernatorul RBDD.

Potrivit sursei, situaţia s-ar explica atât prin sistemul de garanţie returnare, cât şi prin cuantumul ridicat al amenzilor aplicate pentru aruncarea deşeurilor în alte spaţii decât cele amenajate special.

La rândul său, directorul operatorului unic de salubritate din judeţul Tulcea, Ionuţ Tudorache, a afirmat că în în ultimii ani cantitatea totală de deşeuri colectată din localităţile din Deltă a crescut de la 3.420,45 de tone, în 2020, la 3.722,5 tone, în anul 2023, o parte din aceste deşeuri fiind reciclabile.

„Din Delta Dunării, în anul 2020, am colectat 3420 de tone de deşeuri, din care reciclabile 645 de tone. La finalul anului 2023, avem o creştere de 42% a cantităţii de deşeuri de ambalaje colectate şi avem în acelaşi timp o diminuare a cantităţii de deşeuri menajere colectate”, a afirmat directorul general, Ionuţ Tudorache.

Reprezentantul operatorului unic de salubritate din judeţ a explicat situaţia prin campaniile de conştientizare derulate atât în rândul populaţiei locale, dar şi la nivelul turiştilor.

În anul 2022, prin hotărârea de Guvern nr. 1.194, cuantumul amenzilor aplicate pe teritoriul RBDD a fost modificat, astfel că în momentul de faţă aruncarea în ape, împrăştierea pe teren sau depozitarea în locuri neautorizate a deşeurilor se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice.