Demarează programul “rabla pentru sobe”. Până la 10.000 de lei de la stat pentru subvenție. “Nu avem de ce să renunțăm la lemnul de foc”
“Un program drag mie, finanțat de Administrația Fondului pentru Mediu, care se numește “Rabla pentru sobe”. În România, din păcate marea majoritate a locuințelor care se încălzesc cu lemne de foc sunt slab eficiente energetic, iar despre sobele din ele ce să mai vorbim…Randamentul mediu al unei sobe în mediul rural în Româniao este de 20-25% și din acest motiv am pregătit un program pilot în România, de 500 de milioane de lei, ca să finanțăm achiziția de sobe eficiente în localitățile din cele 27 de județe ale României din zona montană”, a spus Fechet, la o conferință organizată de publicația “Focus Energetic”.
“Din discuțiile avute cu colegii de la AFM, în următoarele săptămânivom începe finanțarea efectivă, vom demara programul de finanțare. Vom finanța 75% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficiente energetic, nu mai mult de 10.000 de lei. Trebuie să fie la un standard european, numit Eco Design, ceea ce înseamnă un randament de cel puțin 80%, deci ele vor consuma la jumătate sau poate chiar o treime din cantitatea de lemn consumată acum pentru a încălzi aceeași suprafață”, a mai spus Fechet.
Miniustrul mediului a mai afirmat că lemnul va fi utilizat în continuare pentru încălzire în România. “Nu se pune problema să renunțăm la această sursă de încălzire, lemnul de foc, acolo unde este accesibil, se folosește dintotdeauna, nu avem de ce să cerem cuiva să schimbe modul în care își încălzește locuința. Cu atât mai mult cu cât lemnul de foc este o resursă regenerabilă”, a spus Fechet.
Ministrul a amintit că în acest an regia natională a pădurilor Romsilva a vândut 1,5 milioane de metri cubi de lemn de foc și a spus că, spre deosebire de alte produse, la care prețurile au crescut cel puțin cu rata inflației, lemnul de foc a rămas la prețul de anul trecut, 283 de lei metrul cub, fără TVA.