‘În cazul conversiei, implicaţiile sunt mult mai mari decât conversia propriu-zisă. Sper ca măcar acum să fim mai transparenţi în implementarea unei legi’, a explicat luni Dana Demetrian.
Potrivit acesteia, pentru a se aplica o astfel de lege, ea trebuie să fie foarte bine fundamentată, cu impact tehnic referitor la modul de implementare. De asemenea, trebuie stabilit care va fi impactul la nivel de piaţă.
Reprezentantul BCR a spus că banca pe care o reprezintă nu a avut în portofoliu credite în franci elveţieni, iar împrumuturile în euro mai reprezintă aproximativ jumătate din portofoliu după ce, în 2012, instituţia a decis să elimine din oferta pentru persoane fizice finanţările în monedă europeană.
‘Noi nu avem în portofoliu credite în franci. Constatăm că decizia (de a nu acorda astfel de finanţări -n.r.) a fost foarte bună, deşi ne-a afectat. În plus, din 2012, BCR a decis să acorde doar credite în lei, fapt care s-a dovedit din nou că a fost o decizie corectă, cu tot cu impactul pe care l-am avut. Acum vorbim de altă structură a portofoliului. Am diminuat portofoliul în euro destul de mult de la 70% în trecut, acum avem jumătate-jumătate’, a explicat vicepreşedintele băncii.
Pe de altă parte, banca a derulat şi un program, ‘Scade rata’, prin care cei cu credite în monedă europeană, contractate la costuri mari, au beneficiat de reduceri de costuri, astfel încât rămâne de văzut dacă aceştia vor opta şi pentru conversie, în eventualitatea apariţiei legii, mai spune Dana Demetrian.
În Parlament se află de mai multă vreme o serie de iniţiative legislative cu privire la conversia creditelor din valută în lei, iar în această perioadă se discută cu privire la cursul la care să se realizeze conversia (cursul istoric, cel din ziua conversiei, un curs mediu etc.) şi moneda creditului (dacă să se aplice doar creditelor în franci sau tuturor creditelor în valută).