Demnitarii români plusează la Bruxelles pentru o gaură bugetară mai mare. Ministrul Boloș a cerut un deficit de 5,5% din PIB, după ce premierul Ciolacu vorbea de 4,9%
Diferența dintre veniturile și cheltuielile Statului român ar putea ajunge la aproape 90 de miliarde de lei la finalul anului, dacă conducătorii Comisiei Europene vor accepta propunerile demnitarilor români. Concret, Marcel Boloș, ministrul finanțelor, a declarat, într-un interviu pentru Digi 24, că, pentru România, un deficit corect ar fi de 5,5% din Produsul Intern Brut (PIB). În urmă cu o săptămână, în contextul unei ieșiri în care a spus că e dispus chiar să își pună manadtul pe masă pentru a începe reforma bugetară, premierul Marcel Ciolacu vorbea de un deficit de doar 4,9%.
” Vrem să asigurăm Comisia că nu vom merge spre acel 6,84% din ținta de deficit bugetar, ceea ce pentru România ar fi fost un pericol imens de suspendare a fondurilor europene, că prin măsurile pe care le luăm suntem în situația în care schimbăm traiectoria deficiului bugetar și începem să reducem din ținta de deficit bugetar pe care ne-am asumat-o. În acest fel, pentru 2024 și 2025 avem în vedere ca măsurile să-și continue efectul și noi să putem implementa fondurile europene. Miza pentru România înseamnă cele 75 miliarde euro și înseamnă respectarea angajamentelor pe care le-am asumat pentru a nu acționa clauza de suspendare a fondurilor și a rămâne cu proiectele de investiții fără sursă de finanțare…Dacă luăm în calcul aceste categorii de cheltuieli și ținta asumată de 4,4% corect pentru România, fără să fie sancționată cu suspendarea fondurilor, ar fi 5,5% din PIB.”, a spus ministrul Boloș.
Amintim că, la nivelul lunii iulie 2023, deficitul bugetar era cu 10 miliarde de lei mai mare decât în aceeași perioadă a anului 2022.
AICI detalii despre situația critică din primele 7 luni ale anului
În mediul public au ieșit până acum mai multe informații privind măsuri de reducere a cheltuielilor și de creștere a veniturilor bugetare. Au circulat inclusiv proiecte de OUG, însă până acum nu s-a lansat nimic oficial în dezbatere publică.
AICI mai multe despre posibililele măsuri de ajustare fiscală ce ar putea fi luate