Democracy Institute: Economia românească are potențialul de a deveni ‘tigrul’ Balcanilor

Economica.net
15 10. 2013
lei_romanesti7_88368700

Grație progreselor considerabile făcute în ultimii ani, perspectiva economică a României este foarte încurajatoare. De asemenea, România dispune de un avantaj față de țările din regiune datorită nivelului relativ scăzut al cotei unice de impozitare,

‘Dacă datele fundamentale solide al României sunt cuplate cu dorința Guvernului de a implementa reforme (în special în sectoarele cheie precum energia și transporturile) credem că țara are potențialul de a deveni unul dintre liderii Uniunii Europene în termeni de creștere economică’ susține Grzegorz Konieczny vicepreședinte Franklin Templeton.

Raportul precizează că premierul Victor Ponta va vizita SUA în următoarele zile pentru a explica avantajele comparative ale României unora dintre principalele companii americane.

‘Alegerile pe care România le va face în următoarele săptămâni și luni vor avea consecințe tangibile și serioase asupra economiei sale și asupra poziției sale în ordinea economică internațională’, se mai arată în raportul Democracy Institute.

Potrivit acestui raport, România se confruntă cu alegerea între două drumuri politice: unul duce către o economie de tip tigru, prosperă și bazată pe piață, construită pe baze solide, cealaltă duce către o Românie cu statutul și condițiile unei fundături balcanice, cu o conducere coruptă, care guvernează peste o populație sărăcită.

„În termeni macroeconomici, România a înregistrat un avans semnificativ. Cu o creștere solidă a PIB, o rată redusă a inflației și un deficit bugetar care poate stârni invidia multor state ale UE, situația actuală a României s-a îmbunătățit semnificativ în ultimii an, punând bazele unei fundații pe care viitorul economic al țării poate fi edificat”, mai scrie raportul.

Acesta semnalează, totodată, că eforturile premierului Victor Ponta de a crește transparența și de a se angaja într-o combatere mai eficientă a corupției ar putea crește încrederea investitorilor internaționali în mediul românesc de afaceri.

„Premierul Ponta susține un model de creștere economică bazat pe investiții, mai puține taxe, mai puțină birocrație, privatizare, bugete echilibrate, cheltuieli guvernamentale disciplinate”, arată documentul emis de „Democracy Institute”.