Aproape 80% din populaţia ţărilor pe care diplomaţia americană le include în ‘Eurasia’ (printre care Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan, Turkmenistan şi Rusia) ‘trăieşte sub regimuri autoritare, denunţă un studiu al organizaţiei americane Freedom House.
‘Criza actuală din Ucraina a dezvăluit lumii puternica diviziune ideologică şi politică dintre Europa – condusă de principii democratice – şi Eurasia’, subliniază ONG-ul amintit.
Freedom House consideră că această falie dintre cele două regiuni ale continentului ‘a început să se lărgească de mulţi ani’, iar ‘influenţa nefastă a Rusiei asupra practicilor guvernamentale din ţările vecine a crescut cu mult înainte de invazia Crimeii’ de către Moscova în luna martie.
‘În 2013, aceste ţări au adoptat una după alta inovaţiile antidemocratice ale Moscovei’, critică raportul.
Freedom House dă ca exemplu Kârgâzstanul, care a adoptat în martie o lege împotriva ‘propagandei homosexuale’, inspirată de legislaţia rusă, condamnată cu fermitate de Statele Unite şi Uniunea Europeană. De asemenea, Armenia, Belarus, Georgia şi Kazahastanul au dezbătut ori au propus legi similare.
‘Ce s-a întâmplat în 2013 arată că regimul rus serveşte ca model altor lideri autoritari, chiar şi în state ale căror autorităţi i-au depăşit pe omologii ruşi în ce priveşte brutalitatea şi intoleranţa instituţionalizate’, scrie Sylvana Habdank-Kolaczkowska, directoarea de proiect.
‘În urmă cu zece ani, o persoană din cinci din Eurasia trăia sub un regim autoritar. În prezent, este vorba despre aproape patru din cinci persoane, iar tendinţa se accelerează’, atrage atenţia cercetătoarea.
Din cele 29 de ţări evaluate pentru raportul din 2013 al Freedom House, 13 sunt considerate ca democraţii, zece ca regimuri autoritare şi şase ca regimuri în tranziţie.