Deneş: avem 60 de lucrări hidrotehnice care se vor finaliza anul acesta
„În prezent, la nivel naţional se află în diferite stadii de execuţie 29 de obiective hidrotehnice. Începând cu săptămâna viitoare, vor începe lucrările la alte 31 de obiective. Subliniem faptul că cele 60 de lucrări hidrotehnice care se află în execuţie sau la care va începe foarte curând execuţia, în această toamnă, au termen de finalizare finalul acestui an”, a declarat ministrul Ioan Deneş.
Primul obiectiv unde a fost prezent prim-ministrul Viorica Dăncilă a fost în zona localităţilor Slănic Moldova şi Târgu Ocna, la lucrarea de regularizare a albiei râului Slănic. Aici, premierul a fost informat despre stadiul execuţiei, caracteristicile tehnice şi scopul lucrărilor. Prin această investiţie, finanţată în regim de urgenţă de Ministerul Apelor şi Pădurilor, care are o valoare de 3,9 milioane de lei, se va amenaja albia râului Slănic pe o lungime de 1.135 metri liniari. Investiţia este necesară deoarece, ca urmare a precipitaţiilor abundente înregistrate în perioada iunie-iulie 2018 în judeţul Bacău, precum şi din cauza scurgerilor abundente de pe versanţi s-au produs creşteri de debite, care au antrenat mari cantităţi de material aluvionar, blocând cursul râului Slănic.
Următoarele obiective inspectate de premier au fost cele din judeţul Neamţ – amenajarea râului Cracău la Slobozia, regularizarea albiei pârâului Borca şi Sabasa la Borca şi reducerea gradului de risc la inundaţii pe râul Bistriţa, pe sectorul Borca-Poiana Teiului.
Valoarea totală a lucrărilor de la Roznov este de 57.2 milioane lei şi urmează să fie regularizată albia existentă a râului Cracău pe o lungime de 3,50 kilometri. De asemenea, se va amenaja o albie nouă deviată a râului, pe o lungime de peste 5 kilometri şi se vor construi două poduri. Aici, în timpul inundaţiilor din luna iunie au fost afectate lucrările executate din albia deviată a râului Cracău, fiind puse în pericol cele două conducte magistrale de gaze, dar şi 1.100 gospodării.
Regularizarea albiei pâraielor Borca şi Sabasa este în valoare de 3,6 milioane lei, în timp ce investiţia de reducere a gradului de risc la inundaţii pe râul Bistriţa, pe sectorul Borca-Poiana Teiului, are o valoare de 45,6 milioane lei iar termenul de finalizare este anul 2020.
Alături de prim-ministrul Viorica Dăncilă şi ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, au mai fost ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, şi ministrul Transporturilor, Lucian Şova.