„În general, eu pot să spun că se respectă legislaţia în vigoare pentru că am avut în vedere câteva dintre aspectele din legislaţie, respectiv dacă există locuri de depozitarea deşeurilor care rezultă din consumul alimentar şi a peturilor turiştilor, dacă se respectă acea reglementare în vigoare de cinci metri la marginea mării, de la linia de apă şi până la primul şezlong şi, de asemenea, dacă există acea porţiune de cearceafuri, cum scrie în lege, de 30% din suprafaţa concesionată de către operatorul plajei respective”, a declarat Deneş.
În context, ministrul Apelor şi Pădurilor a precizat că echipele de control mixte formate din reprezentanţi ai Ministerului Turismului, ai Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR) şi ai Gărzii Naţionale de Mediu vor continua intens verificările pe litoral, până pe 15 iulie.
„Echipele de control vor activa pe litoralul românesc pe o perioadă mai lungă şi avem acel protocol deja semnat împreună cu ANAR şi Ministerul Turismului. Am găsit şi câteva locuri în care operatorii de plajă nu aveau încă finalizate, pregătirile conform precizărilor făcute şi conform reglementărilor în vigoare şi am impus ca până mâine directorul general de la Apele Române şi cu directorul de la ABADL, conform contractului de închiriere a plajei respective să propună măsuri cu termene astfel încât acele mici inadvertenţe, faţă de contractul de închiriere, să fie reglementate”, a mai afirmat ministrul Ioan Deneş.
Mai mulţi operatori de plajă au fost sancţionaţi de la începutul sezonului estival cu 21 de amenzi în valoare totală de 120.000 de lei, se arată într-un comunicat remis vineri de Ministerul Apelor şi Pădurilor.
„De la 1 mai până în prezent, au fost verificate sectoarele de plajă care fac obiectul contractelor de închiriere şi au fost încheiate 223 de procese verbale”, precizează sursa citată.
Echipe formate din inspectori din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR) şi Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABA-DL) verifică, începând cu data de 16 iunie, modul de exploatare a sectoarelor de plajă, acţiunile urmând să se încheie pe data de 25 august 2019. Pentru nerespectarea măsurilor impuse şi a solicitărilor legale, operatorii de plajă sunt sancţionaţi conform prevederilor legale, iar în cazul unor abateri grave se pot rezilia contractele încheiate, mai menţionează comunicatul Ministerului Apelor şi Pădurilor.