Deneş: La nivel naţional sunt 25 de focare de pestă porcină africană la mistreţi, iar 5.000 de exemplare vor fi ucise

Economica.net
14 08. 2018
mistreti_500px_70355200

Ioan Deneş a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, că în acest judeţ vor fi omorâţi 960 de mistreţi.

„În ordinul de ministru din 15 mai 2018, pe baza normativelor stabilite de ICAS, s-a aprobat o cotă de recoltă de 726 de mistreţi. Aceasta este recolta care s-a aprobat fără să fi apărut pesta porcină africană”, a spus ministrul.

El a adăugat că a fost suplimentat acest număr cu 234 de exemplare, astfel că numărul total al mistreţilor care vor fi ucişi în judeţul Constanţa ajunge la 960, operaţiunea urmând să se desfăşoare timp de 90 de zile.

Ministrul a precizat că în judeţul Constanţa nu a fost identificat vreun mistreţ infectat cu pesta porcină africană, dar asta nu înseamnă că nu ar putea fi.

„În judeţul Constanţa nu este identificat sau declarat vreun mistreţ infectat cu pesta porcină africană. Dar, dacă nu e declarat niciun caz de mistreţ, asta nu înseamnă că în realitate nu s-ar putea să fie pesta porcină africană la mistreţi”, a afirmat Ioan Deneş.

El a menţionat că, la nivel naţional, primul caz de mistreţ infectat cu pesta porcină africană a fost confirmat în urmă cu două luni.

„La mistreţi, primul caz infectat cu pesta porcină africană a fost în urmă cu două luni de zile, declarat. Palierul de abordare a acelei zone infectate şi a zonei tampon se face pe două nivele. Primul nivel a fost de interzicere totală a vânătorii în acea zonă tampon, plus zonă infectată, deci pe cei 15 kilometri a fost iniţial, şi interzicerea hrănirii animalelor în acea zonă. S-a constatat după două luni de zile că acest lucru nu a limitat extinderea pestei porcine”, a spus ministrul Apelor şi Pădurilor.

El a afirmat că în ţară sunt 25 de focare de pestă porcină africană la mistreţi, iar în aceste zone toţi mistreţii trebuie ucişi în 30 de zile.