Deneş: România are, după Ucraina, cea mai mare suprafaţă de păduri înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO

Economica.net
28 03. 2019
padure_copaci_munte_67890000_57243900

„Anul 2019 este un an important pentru România, având în vedere ca ne-am angajat ca, în acest an, să organizăm acest workshop de la Sibiu pentru elaborarea Ghidului de bune practici privind managementul pădurilor din zona tampon a Siturilor UNESCO. La această dată, după definitivarea listei cu păduri UNESCO, care a avut loc la Adunarea Generală a Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO, care s-a desfăşurat la Cracovia, în perioada 4-12 iulie 2017, România are, după Ucraina, cea mai mare suprafaţă de păduri înscrisă în lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Dintre mărturiile excepţionale ale istoriei umanităţii şi ale istoriei naturale, cele mai valoroase sunt incluse în patrimoniul mondial UNESCO, pentru că salvarea şi conservarea lor sunt importante pentru comunitatea mondială. România se bucură cu asemenea mărturii ale naturii care prin valoarea lor au fost incluse în Patrimoniul Mondial (…)”, a spus Deneş.

Ministrul a anunţat, totodată, că Reuniunea anuală a reprezentanţilor celor 12 state care au păduri înscrise în lista Patrimoniului Mondial UNESCO se va desfăşura, în perioada 22-23 mai 2019, la Gura Humorului.

„La Suceava, România are, poate, cea mai veche pădure, declarată încă din anul 1907 ca fiind pădure naturală (Codrul secular Slătioara), componentă a sitului. Întâlnirea de la Gura Humorului este una importantă, deoarece, dumneavostră, specialiştii, veţi elabora documentele necesare pentru a putea pregăti susţinerea unei rezoluţii favorabile la următoarea adunare generală a Comitetului patrimoniului UNESCO, care va avea loc la Baku, Azerbaijan, în iulie 2019”, a precizat oficialul.

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, efectuează, joi, o vizită de lucru în judeţul Sibiu, fiind însoţit de către secretarul de stat pentru Păduri, Daniel-Constantin Coroamă, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, şi consilierul personal al ministrului pentru Păduri, Ciprian Muscă.

Din partea autorităţilor locale sunt prezenţi prefectul judeţului Sibiu, Adela Maria Muntean, şi directorul Direcţiei Silvice Sibiu, Robert Blaj.

De asemenea, la Sibiu sunt prezenţi reprezentanţii celor 12 state, precum şi numeroşi reprezentanţi ai organizaţiilor de mediu din statele care au situri de făgete.

În prezent, România are cea mai mare suprafaţă de fag din Uniunea Europeană, de 23.983 hectare ( 26,7%), iar Ucraina cea mai mare suprafaţă de păduri de fag din Europa, de 26.742 hectare (29,8%).

În anul 2019, ţara noastră coordonează activităţile celor 12 state – Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Italia, România, Slovenia, Spania, Ucraina, Germania, Slovacia, legate de seria transnaţională a sitului.