Deng Huanhuan, Huawei: Angajatul român e extrem de bine pregătit, muncește din greu și are o etică solidă a muncii

Au o educaţie foarte înaltă, în primul rând. Iar profesional, în ce priveşte contabilitatea, sunt extrem de bine pregătiţi. Muncesc din greu, sunt responsabili şi au o etică foarte solidă a muncii. Aşa i-a descris pe angajaţii români Deng Huanhuan, head Accounting Shared Service Center al Huawei, într-un interviu acordatECONOMICA.NET. Compania îşi conduce finanţele globale de la Bucureşti şi spune că a ales România pentru aceste operaţiuni după o cercetare foarte complexă. Gigantul telecom se bazează pe contabili români pentru operaţiunile financiare globale.
Ionut Tudorica - mar, 17 dec. 2019, 22:39
Deng Huanhuan, Huawei: Angajatul român e extrem de bine pregătit, muncește din greu și are o etică solidă a muncii

Ce face Huawei in România?

România e strategică pentru Huawei. Ne-am pornit afacerile aici încă din 2003, acum aproximativ 17 ani. De atunci am investit constant în dezvoltarea prezenţei noastre pe piața locală. Ce ne-a atras a fost dezvoltarea rapidă a telecom şi calitatea personalului. Acestea ar fi oportunităţile pe care le-am văzut în România. Din experienţa mea aici cu angajaţii români, vă zic că am fost impresionată de aptitudinile lor. Mai ales în ce priveşte felul în care se descurcă în probleme internaţionale complexe în contabilitate şi finanţe. Sunt extraordinari.

La polul opus, nivelul ridicat de impredictibilitate în ce privește politicile publice, cu impact potențial asupra mediului de afaceri în general sau specific asupra industriei telecom, este probabil principala provocare pe care o întâmpinam pe piața locală. De exemplu, în ultimii doi ani au fost mai multe modificări la Codul fiscal.

Având în vedere că lucrăm cu planuri de business pe termen lung, la fel ca orice investitor corect și dedicat pieței românești, ne-ar plăcea să vedem o predictibilitate şi stabilitate crescută în politicile publice. În general, nu legat doar de partea fiscală. 

Ați vorbit de planuri pe termen lung. Care sunt ele în România?

Avem în România unul dintre cele trei Enterprise GSC  deschise la nivel global  și unul din cele patru centre globale Carrier GSC. Mai avem aici Accounting Shared Service Center, departamentul pe care îl conduc, care operează la nivel european. Acum poate vă e mai uşor de înţeles de ce România este o piaţă cheie pentru Huawei. Şi nu numai la nivel european, ci global.

Avem 2.000 de angajaţi aici şi suntem unul dintre cei mai importanţi contribuitori ICT la bugetul statului. Suntem investitori pe termen lung în România. Şi, bineînţeles, în contextul potrivit de piaţă, ne-am dori să ne consolidăm poziţia aici. Din nou, depinde de evoluțiile pieţei și de cele ale cadrului de reglementare. 

Aţi ridicat de mai multe ori problema asta. Ce nu vă convine la legislaţia României?

Din punctul meu de vedere, ca om de contabilitate, comparativ cu alte ţări europene, povara fiscală e aproximativ la fel. Adică, de exemplu, TVA şi impozitul pe profit sunt cam la fel ca peste tot în Europa. Problema pe care o văd în România este povara impozitării individuale, a taxei pe venit și a asigurărilor sociale, care este peste medie. Dacă în anii următori, guvernul s-ar uita la această problemă ar fi bine. Povara fiscală pe forţa de muncă ar trebui să scadă.  

Care sunt responsabilităţile departamentului pe care îl conduceţi aici? În câte ţări fac angajaţii români de la Huawei contabilitatea companiei? 

Departamentul nostru, care se cheamă “Accounting Shared Service Center” (ASSC) a fost deschis în 2006. De aici furnizăm servicii financiare, inclusiv prin realizarea rapoartelor financiare, pentru toate filialele Huawei din Europa. 

Cât de mare este echipa pe care o conduceți?

Suntem 250 de oameni în ASSC, din care 150 sunt români. Câţiva dintre ei lucrează de 10 ani aici. Aceşti oameni sunt experți în ce privește regulile contabile şi fiscalitatea din Europa. Datorită specificului departamentului pe care îl conduc, el reprezintă chiar o oportunitate pentru angajații mai puțin experimentați să își devolte cunoștințele profesionale. Îi sprijinim cât de mult putem. Vă pot spune sincer că le place să lucreze pentru Huawei.

Dar de ce aţi ales România pentru păstrarea contabilităţii în toată Europa?

În 2006, înainte să facem acest centru de accounting, am realizat cercetări complexe şi am ales România ca bază strategică. Nu numai pentru Europa, ci la nivel global.

România a fost una dintre primele pieţe de care ne-am apropiat. Avea o economie în plină dezvoltare, cu un potenţial imens, cu oameni bine pregătiţi, cu aptitudini profesionale deosebite şi foarte muncitori. 

Am zis şi mai devreme, Huawei a adus mai multe centre globale aici. Departamentul meu a fost parte integrantă din viziunea de dezvoltare a prezenței Huawei în România. Alături de Germania, România este astăzi unul dintre ”cei doi piloni” ai Huawei la nivel european.  

Zilele astea se vorbeşte cumva altfel despre angajatii români. Ce credeţi despre colaboratorii dumneavoastră români?

În primul rând au o educaţie foarte înaltă. Iar profesional, în ce priveşte contabilitatea, sunt extrem de bine pregătiţi. Muncesc din greu, sunt responsabili şi au o etică foarte solidă a muncii. Imaginaţi-vă că duc pe umerii lor tot ce înseamnă GAAPs în Europa pentru companie. Au cunoştinţe aprofundate despre sistemul GAAP de pe continent şi sunt mereu la curent cu orice modificare a sa. Nu e un lucru uşor.  

Din cauza evoluțiilor recente de pe piață și a incertitudinii legate de dezvoltarea rețelei 5G există planuri legate de o eventuală relocare a departamentului dumneavoastră? Spre o piaţă mai prietenoasă?

Noi suntem pozitivi şi constructivi. Ne mărim echipa chiar în această perioadă. Recrutăm personal nou pentru că încă preluăm responsabilități din alte regiuni. Sigur că ne uităm, pe termen lung la piaţa europeană, în balans cu cea românească. La cum evoluează mediul de afaceri.   

Dar preferaţi, înţeleg, să rămâneţi aici şi să dezvoltaţi…

Da. Categoric, da.

Te-ar mai putea interesa și
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul a ameninţat că va opri livrările vitale de gaze spre Uniunea Europeană, dacă statele membre vor pune în aplicare cu stricteţe o nouă directivă privind diligenţa în materie de......
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei ...
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...