Denis Le Vot, șeful Dacia – Lada: În cadrul grupului, Renault este deschizător de drumuri, nu Dacia

Șeful diviziei Dacia - Lada din grupul Renault, Denis Le Vot, a declarat că, în domeniul electrificării, marca franceză este deschizător de drumuri. Mașinile Dacia vor avea însă sisteme hibride de propulsie.
Robert Stan - vin, 30 iul. 2021, 12:41
Denis Le Vot, șeful Dacia - Lada: În cadrul grupului, Renault este deschizător de drumuri, nu Dacia

După prezentarea rezultatelor financiare ale grupului Renault pentru primul semestru al lui 2021, oficialii francezi au discutat cu un grup restrâns de jurnaliști ai unor publicații din întreaga lume, printre care și Economica.net.

În cadrul acestei discuții, Denis Le Vot, CEO Dacia & Lada, a explicat că „în cadrul grupului, Dacia nu este, categoric, deschizătorul de drumuri. Așa cum explica și Luca (n.n. Luca De Meo – CEO Renault Group), marca Renault are acest rol. Totuși, pot spune că Dacia nu a rămas în urmă. Are deja un model 100% electric pe piață, Spring, și vreau să spun că, în momentul în care vorbim, acesta are 16.000 de comenzi de la clienți. Livrările către clienți vor începe în septembrie”.

Conform lui Le Vot, „Spring o duce chiar bine. Este o ofertă Dacia unică, prin care aducem accesibilitate către mașinile electrice pentru toți. Costă binișor sub 20.000 de euro, vreo 17.000 chiar, fără subvenții”.

În opinia oficialului care conduce la nivel mondial mărcile Dacia și Lada, Spring va rămâne singurul model electric al brandului, în schimb fiind programate să apară pe piață mașini cu sisteme hibride de propulsie.

„Pe platfoma modelelor Dacia, CMF-B, aceeași cu a modelelor Renault Clio și Captur, pot fi instalate toate tipurile de sisteme de propulsie hibridă E-Tech, atât HEV cât și PHEV. Acestea vor fi prezente pe mașinile Dacia atunci când piața o va cere. Deci, cu Dacia, nu suntem deschizători de drumuri, dar avem toate soluțiile la îndemână”, a încheiat Denis Le Vot.

De altfel, cu câteva zile în urmă, și Philippe Brunet, Senior Vice President Combustion and Electric Powertrain al grupului Renault, a declarat că „prima mutare a mărcii Dacia va fi aceea de a trece către sisteme hibride de propulsie. Hibridul rămâne un compromis bun pentru a rămâne cu un preț convenabil având în același timp emisii de CO2 reduse. Apoi, când prețul bateriilor va scădea semnificativ, ceea ce se va întâmpla cu siguranță, dar nu în următorii cinci ani, ci după 2026, vom putea oferi un model electric Dacia, precum Lodgy de exemplu, cu un pachet decent de baterii și, în consecință, cu autonomie suficientă”.

Profit realizat cu ajutorul Dacia și Lada

Francezii de la Renault au prezentat astăzi rezultatele financiare ale grupului pentru primul semestru al anului. În ciuda efectelor crizei de semiconductori, compania din care face parte și Dacia a raportat un profit net de 354 mil. euro, față de pierderea de 7,3 miliarde din 2020.

Strategia lui Luca De Meo, șeful grupului Renault, de a favoriza profitul în detrimentul volumului vânzărilor și de a reduce costurile fixe ăși arată primele roade. După ce în primul semestru al anului trecut grupul francez din care face parte și Dacia raporta o pierdere netă spectaculoasă de 7,3 miliarde de euro, în perioada similară din acest an Renault a raportat un profit de 354 milioane de euro.

De asemenea, marja operațională care anul trecut era de -1,2 mld. euro (-6,5%) a urcat în 2021 până la 654 milioane de euro sau 2,8% din venituri.

În acest context, după scăderi importante în ultima perioadă, vânzările grupului Renault s-au majorat în prima jumătate a lui 2021 cu 18,7% până la 1,19 milioane de unități.

Din acest total, 901.000 unități, corespunzătoare unei creșteri cu 18,5%, au aparținut mărcii principale, Renault. Cu volume de vânzări mai mici, mărcile Lada și Dacia, cuplate acum într-un pol economic în cadrul grupului, au asigurat creșterea. Astfel, Dacia a comercializat în primul semestru din 2021 nu mai puțin de 263.000 de unități, în creștere cu 24,5% față de anul precedent, iar Lada, cu 215.000 unități, a raportat o creștere cu 41,1%.

Cele mai mari piețe ale grupului Renault sunt Franța (287.602 unități), Rusia (270.285 unități) și Germania (87.029 unități). Din nefericire, România nu se află între primele 20 de piețe ale grupului. În schimb Marocul – stat care deține două uzine care produc mașini Dacia și se află într-o competiție acerbă pentru noi proiecte cu uzina din România – se găsește pe poziția a noua, cu 39.164 unități vândute în prima jumătate a acestui an.

Te-ar mai putea interesa și
Județele în care s-au vândut cele mai multe apartamente în primele 11 luni din acest an
Județele în care s-au vândut cele mai multe apartamente în primele 11 luni din acest an
Tranzacțiile cu unități individuale au fost mai multe anul acesta decât în 2023. Creșterea este de 8% pentru primele 11 luni din acest an, potrivit calculelor Economica.net pe baza datelor de......
Încă o companie românească se extinde în toată regiunea. SmartWrap intră în Ungaria, Polonia, Bulgaria și Republica Moldova
Încă o companie românească se extinde în toată regiunea. SmartWrap intră în Ungaria, Polonia, Bulgaria și Republica ...
Piața ambalajelor flexibile din România s-a dublat în ultimii zece ani și a ajuns la circa 250 milioane de euro, urmând ...
Digi lovește din nou în concurență și face încă o mutare strategică pe piața din Spania
Digi lovește din nou în concurență și face încă o mutare strategică pe piața din Spania
Filiala spaniolă a grupului Digi Communications din România își extinde operațiunile în Spania, a doua sa piață după ...
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale ...