Denise Sperl, Continental: Anvelopele pentru mașini electrice – evoluție, nu revoluție

07 11. 2022
Denise Sperl - Continental Tires R&D 1

Creșterea accelerată a numărului de mașini electrice de pe șosele a atras, aparent, după sine și noi anvelope dedicate acestor vehicule. Doar că, în timp ce alte companii au dezvoltat în acest sens noi produse speciale, Continental consideră că anvelopele din portofoliul său sunt deja pregătite pentru a intra în echiparea mașinilor electrice.

În timpul unei vizite la centrele de cercetare – dezvoltare și testare din Hanovra ale Continental, am discutat cu Denise Sperl, director Research & Development EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa) în cadrul grupului german. Conform acesteia, mașinile electrice diferă de cele convenționale prin caracteristici precum greutate crescută și cuplul superior. De asemenea, nivelul de zgomot este mult mai important decât în cazul vehiculelor convenționale. În acest context, dezvoltarea unor noi anvelope pentru astfel de vehicule poate părea necesară. Asta, desigur, doar dacă anvelopele existente nu acoperă deja spectrul de cerințe al mașinilor electrice.

„În privința anvelopelor pentru mașini electrice trebuie avut în vedere faptul că vehiculul care va fi echipat este mai greu, iar demarajul și accelerarea sunt mai rapide grație cuplului sporit. Trebuie avut în vedere faptul că autonomia electricelor este mai mică și anvelopele trebuie să ajute la majorarea acesteia. Iar, peste toate acestea, e nevoie de o reducere a zgomotului pentru că motorul nu mai acoperă zgomotul produs de rulare. Cercetările noastre au arătat că anvelopele pot influența autonomia vehiculelor electrice, dar nu major”, consideră directorul R&D EMEA al Continental.

Totodată, ea a explicat că „grupul Continental este, desigur, atent la tot ce înseamnă mașina electrică și împingem limitele tehnologiei. Dar aș numi dezvoltarea anvelopelor pentru acestea mai degrabă o evoluție decât o revoluție. Prin urmare, ținta noastră este dezvoltarea pe mai departe a produselor noastre pentru a fi «EV Ready». Și, deja, avem un portofoliu de anvelope pregătite pentru mașinile electrice. O să vedeți pe câteva anvelope Continental un simbol care le certifică potențialul în domeniul mașinilor electrice, dar și anvelopele noastre fără acest simbol sunt la fel de bune pentru aceste vehicule. Pentru că și înainte de avalanșa de mașini electrice noi am cercetat și dezvoltat aspecte precum creșterea autonomiei, reducerea rezistenței la rulare și a zgomotului. Nu sunt criterii complet noi, iar «EV Ready» este mai degrabă o modalitate de a comunica potențialul anvelopelor noastre, nu o schimbare radicală a acestora”.

Chiar și în cazul mașinilor electrice de înaltă performanță, precum Porsche Taycan, șefa departamentului R&D a Continetal Tires este de părere că anvelopele tip sport sunt de preferat în detrimentul celor dedicate electricelor.

„În cazul în care aș cumpăra performantul modelul electric Porsche Taycan eu, ca utilizator, aș prefera să fie dotat cu Continental SportContact nu cu EcoContact. Producătorul are, desigur, cerințe foarte înalte de la toate anvelopele cu care dotează mașina, dar eu, ca utilizator de mașină sport, aș prefera SportContact pentru că pentru sportivitate am cumpărat o astfel de mașină”, punctează Denise Sperl.

În schimb, ea consideră că, în viitor, producătorii de anvelope trebuie să se concentreze mai degrabă pe susținerea greutății mașinilor electrice. „Pentru că vorbim despre evoluția spre anvelopele pentru mașini electrice, pot spune că în viitor cred că va fi o concentrare tot mai mare pe anvelopele HL (Higher Load) care suportă o greutate mai ridicată. Asta pentru că mașinile electrice sunt mai grele”.

În acest context trebuie menționat că, încă din 2021, Continental produce anvelope HL pentru autoturisme. Capacitatea de încărcare a unei anvelope HL este de 825 kg (indicele de sarcină 101), ceea ce echivalează cu o creștere cu 10% față de standardul deja cunoscut XL de 750 kg (indicele de încărcare 98). În cazul anvelopelor SL sarcina maximă este de 670 kg (indice de sarcină 94).

Însă producătorul german nu a evitat complet să întâmpine avalanșa de mașini electrice cu produse dedicate. Astfel, în vara anului 2020, Continental anunța proiectarea de anvelope speciale pentru mașini electrice, autobuze și camioane.

Pentru a contracara greutatea crescută a acestora, Andreas Schlenke, inginer de dezvoltare la Continental, menționa că grupul a creat anvelope care compensează acest lucru prin creșterea capacității portante a carcasei anvelopelor. Totodată, reducerea uzurii cauzate de cuplul ridicat necesită modificări atât pentru designul suprafeței de rulare, cât și pentru materialul folosit.

Rezistența la rulare foarte scăzută este obținută printr-un amestec de compus al benzii de rulare, modelul și construcția anvelopei – și, în special, peretele lateral – precum și prin menținerea greutății totale la un nivel minim. O mașina electrică este mult mai silențioasă decât un model cu un motor cu combustie, astfel că este esențial să fie redus la minim zgomotul produs de pneuri la rulare. Acest lucru poate fi obținut prin adăugarea unui compus de spumă în anvelopă, folosind ceea ce Continental numește tehnologia ContiSilent.

Continental produce anvelope pentru mașini electrice inclusiv la fabrica sa de anvelope de la Timișoara – modelul Conti.eContact.