Conform celei de a doua estimări, Produsul Intern Brut al celei mai mari economii a lumii a înregistrat un avans anualizat de 1,3% în perioada ianuarie-martie 2023, o performanţă uşor mai bună faţă de creşterea de 1,1% anunţată iniţial. Chiar şi aşa se confirmă tendinţa de încetinire a ritmului de creştere a economiei americane, care a înregistrat un avans 2,6% în ultimele trei luni ale anului trecut şi un avans de 3,2% în perioada iulie-septembrie 2022.
„Estimarea revizuită reflectă în principal o îmbunătăţire privind investiţiile private în stocuri”, se arată în comunicatul de presă al Departamentului american al Comerţului.
Dacă se utilizează acelaşi model de calcul ca şi alte economii avansate, care iau ca bază de comparaţie trimestrul precedent, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat un avans de 0,3% în perioada ianuarie-martie 2023, adică jumătate faţă de creşterea de 0,6% înregistrată în ultimul trimestru din 2022.
Încetinirea economiei americane este o consecinţă a campaniei agresive de majorare a dobânzilor demarată de Rezerva Federală pentru a controla inflaţia, în ultimul an Fed majorând de zece ori dobânda de politică monetară, în ceea ce a fost cel mai agresiv ciclu de majorare a costului creditului de după 1980. La şedinţa de politică monetară care a avut loc în data de 3 mai, oficialii Fed au decis, în unanimitate, să majoreze rata dobânzii la un interval cuprins între 5% şi 5,25%, în linie cu estimările analiştilor.