Departamentul de Stat american a închis biroul specializat care contracara dezinformarea venită din partea rivalilor SUA
Odată cu închiderea Global Engagement Center (GEC), după opt ani de existenţă, departamentul de stat american îşi pierde singura agenţie care urmărea şi contracara dezinformarea produsă de ţări rivale ale Statelor Unite, precum China şi Rusia.
Ghilotina pentru acest organism, dotat cu un buget de 61 de milioane de dolari şi aproximativ 120 de persoane angajate, a căzut când măsura de prelungire a finanţării sale a fost abandonată în ultima versiune a textului legislativ care a făcut posibilă evitarea paraliziei bugetare a statului federal săptămâna trecută.
GEC era de multă vreme în vizorul parlamentarilor republicani, majoritari în Camera Reprezentanţilor, care l-au acuzat de cenzură şi de supraveghere a americanilor.
Anul trecut, Elon Musk, devenit între timp principalul susţinător al lui Donald Trump, a asigurat că GEC reprezintă o ameninţare pentru democraţia americană.
Cel mai bogat om din lume, numit de Donald Trump co-responsabil al unei comisii pentru eficienţa guvernamentală al cărei scop declarat este de a face reduceri drastice în bugetul federal, a acuzat agenţia că este cel mai rău agent al cenzurii guvernamentale şi instrumentalizării media.
Conducerea GEC a respins întotdeauna aceste afirmaţii, considerând că munca sa este crucială pentru combaterea campaniilor de interferenţă străină pe teritoriul american.
În iunie, şeful GEC, James Rubin, a anunţat lansarea unei organism multinaţional cu sediul la Varşovia pentru a contracara dezinformarea rusă privind războiul din Ucraina.
Anul trecut, această agenţie a avertizat într-un raport că China cheltuie miliarde de dolari pentru a disemina dezinformarea şi a reduce semnificativ libertatea de exprimare în întreaga lume.