Departamentul pentru Energie: România nu mai trebuie să rămână o ţară de tranzit în regiunea Mării Negre

Economica.net
20 11. 2014
2586_74761800

‘România are o poziţionare geografică foarte privilegiată în sud-estul Europei, în regiunea Mării Negre. Pot vedea acest privilegiu din două perspective, în sensul că putem avea un rol în această regiune şi că avem oportunităţi uriaşe (…) văd poziţia României ca pe o oportunitate de a deveni mai puternică şi de a-şi întări potenţialul de stabilitate şi dezvoltare economică. România are o dezvoltare economică diferită de a altor ţări occidentale şi este important să nu rămânem doar o ţară de tranzit pentru regiunea Mării Negre. Pe de altă parte, avem un potenţial extraordinar, avem resurse locale energetice, diversificate pe hidro, hidrocarburi, gaz, regenerabile, cărbune, nucleare. Cred că trebuie să profităm de acest mix energetic. Sigur, aflându-ne lângă Marea Neagră şi beneficiind de resurse potenţiale, trebuie să ştim cum să negociem cu partenerii noştri să devenim, astfel, şi producător’, a afirmat Popescu.

Reprezentata Departamentului pentru Energie a adăugat că, dincolo de aceste avantaje teritoriale ale României, nu trebuie omise vulnerabilităţile de la graniţa estică a Europei.

‘Trebuie, însă, subliniate şi vulnerabilităţile ce ţin a fi situate la graniţa estică a Europei, care pot fi influenţate de instabilitatea politică din regiune. Vă pot spune, de asemenea, că nu multe ţări europene au un astfel de potenţial ca al României şi acestea erau impresionate de faptul că ţara noastră a dezvoltat întregul ciclu de producere a combustibililor nucleari. Aceste lucruri nu sunt cunoscute de mulţi oameni din Europa, pentru că mulţi actori din regiune folosesc fie tehnologie rusească pentru domeniul nuclear, fie tehnologie franceză sau americană. Avem oportunităţi extraordinare şi cred că este important să devenim o ţară care are rol şi de generare, nu doar de tranzit în regiune’, a spus Elena Popescu.

Centrul de Prevenire a Conflictelor&Early Warning organizează, în perioada 20-21 noiembrie, la Palatul Parlamentului, conferinţa internaţională cu tema ‘Securitatea energetică în Zona Extinsă a Mării Negre, contributor la securitatea energetică europeană’.