Depoul din Piața Victoriei va fi desființat, iar terenul transferat la STB pentru valorificare
De asemenea, a fost aprobată trecerea din domeniul public al Municipiului Bucureşti în domeniul privat al Municipiului Bucureşti a imobilului situat în strada Mexic nr. 19 – Depou Victoria, compus din teren în suprafaţă de 34.748 mp şi construcţii.
„Se acordă mandat special reprezentanţilor Municipiului Bucureşti în Adunarea Generală a Acţionarilor Societăţii de Transport Bucureşti STB SA să aprobe majorarea capitalului social în condiţiile stipulate în art. 215 din Legea 31/1990 în vederea obţinerii de către STB SA de venituri proprii, să aprobe relocarea activităţii Depoului Victoria pe amplasamentul actualului Depou Titan, precum şi să aprobe actualizarea Actului constitutiv al Societăţii de Transport Bucureşti STB SA”, prevede documentul.
Într-o declaraţie acordată presei, preşedintele USR Bucureşti, Roxana Wring, a apreciat că depoul ar trebui să rămână în domeniul public al oraşului, iar acolo să fie realizat un parc şi viitorul Muzeu al Holocaustului.
„Depoul de la Victoria revine pe ordinea de zi. Considerăm că în continuare este un vot de două treimi. Votul de 50%+1, chiar în conformitate cu noul Cod administrativ, nu poate fi aplicat în acest caz. În al doilea rând, Municipalitatea trebuie să îşi păstreze terenul. Acolo se poate face un parc şi ar fi loc şi pentru Muzeul Holocaustului”, a spus consilierul municipal.
În cadrul dezbaterilor, directorul STB, Andrei Creci, a contrazis necesitatea unui vot de două treimi. „Noi considerăm că art. 129 alin. 2 litera c), alin. 6 lit. b) şi art. 139 alin. 3 din OUG 57/2019 sunt aplicabile în această speţă. (…) În acest dosar am actele de proprietate din 1920, acte din care reiese cu claritate că Societatea de Tramvaie Bucureşti, precursorul actualului STB, a cumpărat acest teren, pe care în acest moment este Depoul Victoria, iar vânzătorul este nimeni altcineva decât Primăria Capitalei. În 1920, contra trei milioane de lei. (…) Sunt diferite posibilităţi de valorificare. Nu e vorba de niciun fel de înstrăinare şi nu se va pune niciodată această problemă. Pot fi diferite forme de asociere, de exploatare a acelui imobil care să aducă venituri suplimentare unei societăţi care nu face altceva decât să asigure confortul bucureştenilor”, a spus el.
În raportul de specialitate al proiectului se menţionează că imobilul de pe strada Mexic nr. 19 se află în prezent în concesiunea STB, face parte din infrastructura tehnico-edilitară aferentă serviciului de transport public de călători şi are destinaţia de depou de tramvaie. În conformitate cu Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) 2016 – 2030 Regiunea Bucureşti-Ilfov, aprobat prin hotărârea CGMB nr. 90 din 2017, este necesară identificarea unei soluţii în vederea relocării activităţii de depou de tramvaie ce se desfăşoară la Depoul Victoria.