Depozitele de gaz din România și întreaga Europă se golesc rapid

În două luni și jumătate, depozitele din România au pierdut peste jumătate din cantitățile de gaz înmagazinate, arată datele Gas Infrastructure Europe, scrie Hotnews.
Economica.net - mar, 28 ian. 2025, 07:14
Depozitele de gaz din România și întreaga Europă se golesc rapid

Mai exact, gradul de umplere a depozitelor de gaz este acum de 49%, de la 100% la mijlocul lui noiembrie. Aproximativ același grad de umplere (50%) a fost înregistrat anul trecut, la sfârșitul lui martie, adică la finalul sezonului rece.

În condițiile în care prețurile cresc, refacerea depozitelor ar putea fi mai costisitoare decât anul trecut. În aceeași situație se află întreaga Europă. Datele Gas Infrastructure Europe arată că depozitele subterane de gaze din regiunea Europei, care funcţionează ca un amortizor în situaţia unor probleme pe partea de livrări, au ajuns în prezent la un grad mediu de umplere de 56%.

Practic, până la mijlocul sezonului rece, Europa a consumat chiar mai mult decât întreg sezonul rece de anul trecut. Anul trecut, la finalul sezonului rece, adică pe 31 martie, depozitele de gaze din UE erau pline în proporție de 58%.

Chiar dacă nu există niciun risc de deficit imediat, golirea rapidă a depozitelor ar putea face reumplerea lor mai dificilă în următorul sezon şi riscă să aibă un impact asupra preţurilor pe termen scurt. Mai exact, golirea depozitelor în timpul iernii ar putea face umplerea mai dificilă și mai costisitoare anul viitor.

Oprirea tranzitului prin Ucraina pune presiune și mai mare pe cantitățile înmagazinate. Europa este mai expusă la volatilitatea de pe piaţă deoarece se bazează pe gazele naturale lichefiate pentru a acoperi golul lăsat de încetarea tranzitului gazelor naturale ruseşti prin conductele din Ucraina.

SUA sunt cel mai mare furnizor de GNL către UE. Chiar și așa, președintele Donald Trump a cerut UE să cumpere cantități și mai mari de petrol și gaze din SUA.

„Europa a trebuit să se bazeze mult mai mult pe depozitele sale subterane în această iarnă decât în ​​ultimii doi ani pentru a compensa importurile mai scăzute de gaze naturale lichefiate și pentru a satisface o cerere mai puternică”, a declarat Natasha Fielding, analist la Argus Media, potrivit Finacial Times.

Europa s-a confruntat, de asemenea, cu o concurență mai mare pentru importurile de gaze lichefiate din partea țărilor asiatice, care au fost atrase de prețurile mai mici decât în ​​ultimii ani. Acest lucru a condus la o încetinire a importurilor și la necesitatea de a recurge mai mult la rezervele stocate.

Cele mai mari prețuri din toamna lui 2023

Prețurile gazelor pe piețele europene se situează la cel mai ridicat nivel din toamna lui 2023.

Gazele sunt tranzacționate pe bursă cu livrarea în vara viitoare la un preț mai mare decât pentru livrarea din această iarnă. Acesta este un semn al costului din ce în ce mai mare al refacerii stocurilor de gaze.

Pe bursa olandeză TTF, de referință pentru piața europeană, prețurile sunt de 49 de euro pe megawat-oră, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2023. În luna ianuarie 2025, gazele s-au tranzacționat chiar și cu 51%, cel mai ridicat nivel din octombrie 2023 până acum.

În România, gazele sunt tranzacționate la un nivel puțin mai scăzut echivalentul a 45 euro / MWh, potrivit datelor Bursei Române de Mărfuri.

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
Eurowind Energy a inaugurat parcul Fotovoltaic Teiuș, de 60,2 MW, cel mai mare proiect co-finanțat prin PNRR. Va pune și o baterie de 116 MWh
Eurowind Energy a inaugurat parcul Fotovoltaic Teiuș, de 60,2 MW, cel mai mare proiect co-finanțat prin PNRR. Va pune și ...
Eurowind Energy, dezvoltator și operator danez de proiecte regenerabile, anunță inaugurarea oficială a Parcului Fotovoltaic Teiuș, o investiție strategică de 55 de milioane de euro (TVA......
BYD depășește Tesla iar piața chineză a vehiculelor electrice impune ritmul la nivel mondial
BYD depășește Tesla iar piața chineză a vehiculelor electrice impune ritmul la nivel mondial
Peisajul vehiculelor electrice se schimbă, iar compania chineză BYD se impune ca principalul concurent al Tesla, compania ...
Bitcoin revine la peste 90.000 de dolari. Intrări mari în ETF-urile spot pe bitcoin
Bitcoin revine la peste 90.000 de dolari. Intrări mari în ETF-urile spot pe bitcoin
Piețele cripto au avut o săptămână solidă după Paște, adăugând 300 de miliarde de dolari la capitalizarea de piață.
Blackout – Interconexiunea electrică între Franţa şi Spania, motiv de dispută din cauza faptului că este insuficentă (EFE)
Blackout – Interconexiunea electrică între Franţa şi Spania, motiv de dispută din cauza faptului că este insuficentă ...
Interconexiunea electrică între Spania şi Franţa, care a fost un subiect abordat în ştirile recente ca urmare a penei ...