Depozitele de gaze ale României, mult mai goale decât de obicei la această dată. Romgaz pierde bani

16 08. 2021
gaze_depozit_92450400

Datele la șase luni ale companiei Romgaz, care prin filiala sa Depogaz, administrează depozite de înnmagazinare de circa 2,8 miliarde de metri cubi arată că, după primele șase luni ale anului, în depozite este mult mai puțin gaz decât anul trecut. Iar compania are minusuri serioase la încasări din această cauză.

“Veniturile consolidate din servicii de înmagazinare au înregistrat o scădere de 37,19%. În cadrul acestor venituri, ponderea cea mai mare revine serviciilor cu rezervarea de capacitate (74%), acestea având o influență semnificativă în evoluția negativă a cifrei de afaceri consolidate din activitatea de înmagazinare (-40,67% în perioada analizată față de SI 2020).

Analizate la nivelul filialei Depogaz, veniturile din înmagazinare au scăzut cu 15,8%; această diminuare se datorează rezervării unei capacități de înmagazinare mai mici în ciclul de înmagazinare 2021- 2022 față de ciclul anterior în medie cu aproximativ 21%”, arată Romgaz.

În termeni valorici, cifra de afaceri din activitatea de înmagazinare a înregistrat o diminuare de 27,1 milioane de lei, după cum spune Romgaz. Veniturile din această activitate sunt compuse din trei părți, practic: tariful de injecție perceput la înmagazinare, tariful de rezervare a capacității pe anul gazier, și tariful de extracție. Pe lângă faptul că s-a rezervat, cel puțin în primele șase luni, mult mai puțin, s-a injectat gaz nou în depozite mai puțin decât anul trecut, iar din gazul vechi s-a scos mai mult decât anul trecut. Din nou, cităm din raportul Romgaz:

“În Semestrul I 2021 clienții filialei Depogaz au extras din depozite 1.420,7 mil.mc (Semestrul I 2020: 923,9 mil.mc), însă au injectat doar 559 mil.mc (Semestrul I 2020: 571 mil.mc), rezultând o diminuare a gazelor în depozite de 861,7 mil.mc (Semestrul I 2020: 352,9 mil.mc)”

Înmagazinarea nu mai e obligatorie             

Amintim că, din acest an, nu mai există obligația furnizorilor de gaze de a înmagazina pentru perioada rece, ei înmagazinează dacă vor și cât vor. Introdusă cu mai mult timp în urmă prin lege, obligativitatea stipula ca, an de an, furnizorii de gaze naturale să constituie, în perioada caldă, stocuri de 30% din consumul anual – adică sunt obligați să cumpere gaze, în baza unui program stabilit anual de ANRE, pe care să le înmagazineze în depozitele subterane operate în special de Depogaz (sucursală a Romgaz) și să plătească un tarif de înmagazinare, care era reglementat. Nici obligația și nici tarifele reglementate de ANRE pentru această perioadă nu mai sunt valabile.

Nu este doar problema României. Statisticile Gas Infrastructure Europe (GIE), care colectează datele de la toţi operatorii de depozite de gaze din Uniunea Europeană arată că, la acest moment, depozitele de gaze sunt pline în procent de 61% la nivelul continentului, mult sub nivelul de peste 80% cât se consemna anul precedent. Gradul de umplere a depozitelor în România este, acum, de 53,3%.

Cauze?

Pot fi mai multe. Pe de o parte, după ce s-au ridicat prețurile reglementate, Depogaz a majorat prețurile solicitate pentru rezervarea de capacitate, de la 7,5 la 9,3 lei/MWh ciclu de înmagazinare, mișcare însoțită, adevărat, de o diminuare a tarifului de injecție (de la circa 3,7 la 2,3 lei) și a celui de extracție, de la 2 lei la circa 1,7. Pe de altă parte, este posibil ca operatorii să nu fi înmagazinat încă pentru că nu au vrut să cumpere gaze mult mai scumpe și încă așteaptă la o scădere de preț – cotația gazelor cu livrare în ultimul trrimestru este de 44 de euro/MWh la bursa dedicată din Viena, de peste patru ori mai mult decât acum un an.