Depozitele în dolari ar putea deveni mai atractive decât cele în euro – Tradeville

Între valutele dolar şi euro, cea dintâi va fi cea mai atractivă monedă anul viitor, iar investitorii, ca şi cei ce doar economisesc bani „ar trebui să-și regândească poziționarea față de depozitele în euro”, propune Mihai Nichişoiu, global macro strategist, într-o scurtă analiză a casei de brokeraj Tradeville.
Adrian N. Ionescu - vin, 28 nov. 2014, 10:08
Depozitele în dolari ar putea deveni mai atractive decât cele în euro - Tradeville

Reconsiderarea poziţiilor asumate în depozite bancare este necesară „în contextul în care toate semnalele arată că dolarul va fi moneda atractivă în raport cu moneda europeană în 2015 și s-ar putea aprecia față de aceasta până la atingerea raportului paritar de unu la unu”, scrie Mihai Nichişoiu, global macro strategist, într-o scurtă analiză a casei de brokeraj Tradeville, primită la redacţia ECONOMICA.NET.

În iulie, cu un euro se putea cumpăra 1,40 dolari, iar acum moneda europeană mai valorează doar aproximativ 1,25 dolari. Şi, „cel mai probabil, ultimele luni de ascensiune a dolarului au marcat doar debutul celui de-al treilea val semnificativ de apreciere a monedei americane din istorie, după cel de la începutul anilor ’80 şi cel de la finalul anilor ’90”, apreciază Mihai Nichişoiu.

Cauza principală a întăriririi dolarului este evoluţia economiei americane, care „cel puţin în termeni relativi (…) va continua să strălucească”. În vreme ce, în SUA, încep să se vadă rezultatelor politicii de stimulare a vindecării traumelor crizei, prin infuzii masive de lichidităţi şi dobânzi aproape zero, Zona Euro abia acum experimentează politici similare. Dobânzile pe dolar vor începe să crească, în vreme ce preţul creditelor în euro abia acum scade.

În SUA, „filierele structurale de creştere economică vor funcţiona tot mai bine şi este foarte probabil că Rezerva Federală (FED, banca centralăa SUA, n.r.) va livra în cursul anului viitor prima creştere a dobânzii-cheie după 2006, în contextul în care celelalte țări vor continua politicile de relaxare monetară”, spune Nichişoiu.

Din aceste motive, aprecierea dolarului american „ar trebui să fie generalizată, avansul urmând să fie resimţit în particular împotriva euro, a yenului japonez şi a unei serii largi de valute din Asia de Sud-Est. Plasamentele bancare în dolari americani ar trebui, de asemenea, favorizate nu doar în detrimentul celor în euro, dar și al celor în alte valute”, estimează analistul de la Tradeville.

Pe parcursul a doar câteva săptămâni, „trei dintre cele mai importante bănci centrale din lume au transmis mesaje surprinzător de favorabile pentru dolar”.

Analistul invocă mai întâi semnalul explicit dat de preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, prin declaraţia că BCE este gata să cumpere bonduri guvernamentale ca parte a „relaxării cantitative” din zona euro. Relaxarea cantitativă „quantitative easing” este numele dat de FED politicii sale de infuzie de lichidităţi, derulate  în ultimii ani.

De asemenea, din 31 octombrie, Banca Japoniei se află într-o nouă etapă de relaxare monetară cantitativă, după ce a anunţat „că va majora volumul de yeni tipăriţi. Mai mult, guvernatorul instituţiei, Haruhiko Kuroda, a declarat că orice măsuri monetare stimulative suplimentare nu vor avea limite”.

În fine, al treilea mesaj surprinzător ar fi cel venit din China, care a tăiat recent dobânzile de politică monetară, pentru prima dată după vara anului 2012. Mesajul chinezilor „este în întregime credibil ca mişcarea să nu fie un eveniment izolat, ci debutul unui ciclu de relaxare monetară”, spune Mihai Nichişoiu.

Pe de altă parte banca centrală americană a adoptat „un ton mai prudent în legătură cu intenţia normalizării condiţiilor monetare în SUA, dar rămâne probabilă o majorare a dobânzii-cheie în 2015.

„Deciziile recente de politică monetară par să fie determinante și pe piețele de acțiuni, generând un nou val de optimism pentru investitorii de pe aceste piețe. (…) Dacă viitorul apropiat rimează cu istoria (de creştere a cotaţiilor bursiere, n.r.) ultimilor ani, atunci pentru investitorii pe bursele de acţiuni nu contează în mod determinant condiţiile economice curente sau perspectivele, ci direcţia politicii monetare. Australia şi Japonia sunt exemple relevante în acest sens – în ambele cazuri, economiile au devenit mediocre în ultimii doi ani, dar bursele lor de acţiuni au început să se aprecieze în momentul în care băncile centrale au anunţat abordări monetare tot mai relaxate”, scrie analistul de la Tradeville.

Până nu demult erau încă mari temerile că bursele de acţiuni vor parcurge turbulenţe serioase, ca urmare a pregătirilor bănciii centrale a SUA de a creşte dobânzile în 2015, dar „temerile s-au volatilizat rapid după ce, în octombrie, FED s-a dovedit mai prudentă în legătură cu intenţia de inițiere a unui ciclu de normalizare economică în SUA”, susţine Mihai Nichişoiu.

În consecință, bursa americană a avansat rapid la noi maxime record, dar bursele din Japonia, Zona Euro şi China „devin, teoretic, chiar mai atractive, de vreme ce băncile centrale corespondente tocmai ne-au surprins cu mesaje favorabile unor relaxări monetare”, conchide analistul de la Tradeville.

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze, nici recomandări pentru anumite decizii de plasament. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Analiştii fac estimări luând în calcul datele care consideră că sunt cele mai relevante, dar condiţiile de piaţă se pot schimba oricând, mai mult sau mai puţin surprinzător.

Estimările nu sunt decât repere, şi nu sugestii, chiar dacă au alura unor recomandări.

Nici autorii estimărilor şi nici ECONOMICA.NET nu-şi asumă răspunderea pentru rezultatele deciziilor de investiţii, luate de investitori, în funcţie de profilul de risc al investitorului.

Tradeville este lider de piaţă în online trading, cu o gamă variată de produse – acţiuni, obligaţiuni şi produse derivate de risc precum: contracte futures, opțiuni sau derivate CFD (contracte pentru diferență) pe acțiuni și indici internaționali, perechi valutare și mărfuri. Pentru a evita orice conflict de interese, Tradeville nu este contraparte în tranzacțiile clienților pe derivate CFD.

Te-ar mai putea interesa și
Liga Arabă cere Iranului să nu stârnească discordie în Siria după fuga aliatului său Bashar al-Assad
Liga Arabă cere Iranului să nu stârnească discordie în Siria după fuga aliatului său Bashar al-Assad
Liga Arabă a cerut joi Iranului să nu stârnească discordie în Siria după căderea preşedintelui Bashar al-Assad, un aliat al Teheranului, informează AFP, citată de Agerpres....
Putin: Premierul Robert Fico ne-a propus ca Slovacia să fie gazda negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina. E o soluție acceptabilă
Putin: Premierul Robert Fico ne-a propus ca Slovacia să fie gazda negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina. E o soluție ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Slovacia s-a oferit să fie o "platformă" pentru posibile negocieri ...
Uniunea Europeană amenință că va impune sacțiuni împotriva flotei fantomă de petroliere rusești, după avarierea unui cablu submarin din Marea Baltică
Uniunea Europeană amenință că va impune sacțiuni împotriva flotei fantomă de petroliere rusești, după avarierea ...
Uniunea Europeană a ameninţat joi că va impune noi sancţiuni împotriva navelor ruseşti, după ce Finlanda a anunţat ...
Vladimir Putin anunță că nu mai este timp anul acesta pentru a semna un nou acord de tranzit al gazelor prin Ucraina și dă vina pe Kiev pentru refuzul de a prelungi înțelegerea
Vladimir Putin anunță că nu mai este timp anul acesta pentru a semna un nou acord de tranzit al gazelor prin Ucraina și ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că nu mai este timp în acest an pentru a semna un nou acord de tranzit ...