Depozitele la băncile din Grecia, Spania şi Italia au crescut în septembrie

Consumatorii şi firmele au reînceput să-şi pună banii în băncile din Grecia, Spania şi Italia, după ce în ultimele luni mai multe instituţii au fost afectate de tendinţa de retragere a banilor din băncile greceşti, spaniole şi italiene, din cauza turbulenţelor din cele trei ţări membre ale zonei euro, arată datele publicate joi de Banca Centrală Europeană, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 25 oct. 2012, 11:32
Depozitele la băncile din Grecia, Spania şi Italia au crescut în septembrie

Depozitele sectorului privat la băncile din Spania au urcat la 1.505 miliarde de euro la 30 septembrie, de la 1.492 miliarde de euro în august, când s-a înregistrat un declin.

Depozitele la băncile din Grecia au crescut la 160,1 miliarde de euro, de la 158,7 miliarde de euro. Depozitele au fost relativ stabile de la alegerile din iunie, care au atenuat temerile privind ieşirea ţării din zona euro.

În Italia, depozitele au crescut la 1.467 miliarde de euro în septembrie, de la 1.437 miliarde de euro în august.

În Irlanda, valoarea depozitelor în septembrie a fost similară cu cea din august, iar în Portugalia a scăzut cu 1%.

În total, de la debutul crizei datoriilor suverane în 2010 şi până în prezent, băncile greceşti au pierdut depozite în valoare de aproximativ 72 miliarde de euro sau 30% din depozitele bancare. Numai anul trecut, primele cinci bănci greceşti au pierdut depozite în valoare de 37 miliarde de euro, dintre care 12 miliarde de euro au fost retrase de la EFG Eurobank şi câte 8-9 miliarde de euro de la fiecare din primele trei mari bănci elene: National Bank of Greece, Piraeus şi Alpha Bank.

Bancherii greci s-au declarat optimişti că banii vor continua să revină în bănci în lunile următoare, pe fondul îmbunătăţirii situaţiei în Grecia.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG) este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank controlează Bancpost, alături de Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Te-ar mai putea interesa și
Poziția Tesla pe piață, impulsionată masiv după victoria lui Trump. Ce perspective are industria auto din Germania, aflată deja sub presiune?
Poziția Tesla pe piață, impulsionată masiv după victoria lui Trump. Ce perspective are industria auto din Germania, ...
În vreme ce industria auto din Germania trece prin momente dificile, poziția Tesla pe piață este masiv schimbată după ce Donald Trump a obținut un nou mandat la Casa Albă, investitorii......
Scumpirile continuă şi nu se opresc până în 2026. Ce se va întâmpla cu inflaţia până la sfârşitul anului şi în 2025 – BNR
Scumpirile continuă şi nu se opresc până în 2026. Ce se va întâmpla cu inflaţia până la sfârşitul anului şi ...
Rata anuală a inflaţiei va creşte uşor în ultimele luni ale anului curent şi va cunoaşte creşteri semnificative în ...
BNR menţine dobânda cheie la 6,5%. Ce se va întâmpla cu inflaţia până la sfârşitul anului şi în 2025 – şedinţă de politică monetară, 8 noiembrie 2024
BNR menţine dobânda cheie la 6,5%. Ce se va întâmpla cu inflaţia până la sfârşitul anului şi în 2025 – şedinţă ...
BNR - Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis vineri, 8 noiembrie 2024, să menţină rata ...
Ce spune Putin despre viitoarele negocieri cu Trump privind războiul din Ucraina
Ce spune Putin despre viitoarele negocieri cu Trump privind războiul din Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin este pregătit să discute despre Ucraina cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump, însă ...