Depozitele pentru copii, de la cont curent la depozit de economii. La unele bănci, depozitul de până la vârsta de 18 ani poate avea dobândă de peste 7%, iar la altele, de sub 1%

06 06. 2023
copii economicosi

Sunt patru bănci din top 10 pe sistem bancar care oferă dobânzi care au şansa să devină într-un an real pozitive. Astfel, cea mai mare dobândă oferită pentru un depozit pentru copii, gândit să funcţioneze ca un cont curent, pentru a putea face depuneri repetate, eventual de câte ori copilul încasează indemnizaţia de la stat, dar cu bătaie pe termen lung, 18 ani mai exact, este cea de la CEC Bank, care remunerează acest tip de depozit cu 7,27% pe an.

Pe locul doi în eşantionul de bănci de top 10 este ocupat de BCR, care oferă la rândul său 6,63% dobândă la depozitul pentru copii. Pe locul trei se află Banca Transilvania, instituţie de credit care mulţi ani a avut cele mai mari dobânzi la Kid Count, aşa că, pe medie, lucrurile pot arăta diferit. A patra bancă din top 10 care oferă dobânzi competitive la depozitele pentru copii este Alpha Bank. Prin produsul său, Alpha Dreams, Alpha Bank orefră o dobândă de 5,54% pe an.

În eşalonul doi, există câteva bănci care oferă un randament intermediar la acest tip de produs, depozitul pentru copii. Astfel, trei bănci oferă dobânzi în jur de 2%, la ora actuală. Pentru un produs hibrid, care se doreşte un depozit pe termen foarte lung, dar prin posibilitatea de depunere periodică a banilor, eventual lunar, se comportă ca un cont curent oarecare. Cele trei bănci care au încercat să unească cele două produse în acelaşi concept sunt BRD, ING Bank şi UniCredit Bank. Toate practică dobânda de 2,27% pentru acest produs.

La polul opus, singura instituţie de credit care consideră că depozitul de economii pentru copii este doar un cont curent şi atât este First Bank. La First Bank, dobânda la depozitul pentru copii este de 0,9% pe an.