Deprecierea discursului de la critică la invectivă și calomnie

17 07. 2019
bnr_91047600_465x215_06772700

Invectiva și calomnia, însă, nu știu ce este dialogul și nu recunosc nuanțele.

Observăm asta în ceea ce se vrea o campanie publică recentă purtată împotriva Băncii Naționale a României: cea mai pură teorie a conspirației, fără vreo dovadă, fără vreun argument.

Pasămite, se sugerează, Banca Națională ar acționa în mod deliberat în contra mandatului său de menținere astabilităţii preţurilor. Mai mult, BNR ar fi interesată în devalorizarea monedei naționale față de principalele valute de referință, euro și dolarul. Iar scopul ar fi majorarea profitului financiar al Băncii Naționale, din care o cincime ar ajunge la cei ce lucrează în BNR și la apropiații lor, sub formă de „bonus”. 

De aceea trebuie repetat: scopul Băncii Naționale a României nu este să facă profit, iar bonusurile și în general beneficiile financiare ale angajaților BNR nu au nimic de a face cu rezultatele pur financiar-contabile ale acesteia, care NU este o societate comercială.

Țintele BNR sunt stabilitatea prețurilor și stabilitatea financiară generală a țării, în primul rând a sistemului bancar, „sistemul circulator” al economiei. Se poate întâmpla ca, în urma operațiunilor de piață ale băncii centrale efectuate cu scopurile deja menționate, să rezulte profit. Dar nu trebuie să uităm că, prin lege, un procent de 80% din acest profit este virat de către Banca Națională la bugetul de stat. Încă o modalitate mai mult decât consistentă în care BNR sprijină economia națională.

Teoriile conspirației, deopotrivă primitive și rău intenționate, pot și trebuie să fie combătute doar prin educație.