Deprecierea leului accentuează starea de „aşteptare” – R&M Audit Contabilitate

Economica.net
26 07. 2012
bani__monede__euro_07635600_02968700

‘Prima reacţie la orice creştere de curs valutar este de a ‘aştepta’ să vedem ce urmează; mişcările bruşte de pe orice piaţă ‘sperie’ atât oamenii, cât şi business-urile. Dacă leul s-ar fi devalorizat în aceeaşi proporţie, dar într-un interval de timp mai mare – câteva luni în loc de 2-3 săptămâni, efectele ar fi fost mai puţin dramatice. Şi aşa în ultima perioadă asistăm din ce în ce mai mult la lipsa de asumare a unor decizii şi frica de schimbare (mai mică sau mai mare, în funcţie de specificul business-ului), date de situaţia din Europa, care este încă departe de a ieşi din actuala criză. Acum a intervenit şi deprecierea puternică şi rapidă a monedei naţionale, care accentuează amânarea, iar amânarea nu este constructivă deloc’, a declarat Mirela Şerban, Managing Partner R&M Audit Contabilitate.

Potrivit acesteia, sunt business-uri care simt imediat deprecierea leului şi altele care resimt efectele cu o oarecare întârziere. Exemplul dat de companie este că o fabrică de pâine utilizează inclusiv ingrediente din import, care devin mai scumpe. Dacă producătorul scumpeşte pâinea, îi vor scădea vânzările, iar dacă nu o scumpeşte va suporta diferenţă de preţ din adaosul său comercial. În acest fel profitul ar scădea oricum.

‘În business, depinde unde te situezi, căci dacă ai contracte clare în euro, cu plata în echivalent lei, atunci trebuie să scoţi mai mulţi bani din cash flow-ul firmei pentru a onora contractele (în situaţia în care aceste rate nu pot fi amânate la rândul lor). E clar că devalorizarea nu este bună pentru nimeni. Exportatorii sunt ceva mai privilegiaţi, dar şi aceştia preferă, adesea, stabilitatea, în locul unei pieţe de la care nu ştiu la ce să se aştepte’, a precizat Şerban.

Ea a mai spus că importatorii trebuie să crească preţurile pentru că vor cumpăra mai scump euro pentru a plăti marfa achiziţionată, iar producătorii români, cel mai probabil, vor creşte preţurile pentru că au plăţi legate de cursurile euro/leu şi USD/leu pentru unele dintre materiile prime, rate la credite de capital de lucru sau investiţii, combustibili etc.

‘Iar după creşterea preţurilor urmează scăderea consumului, şi aşa deficitar, scăderea în consecinţă a producţiei, posibile concedieri sau scăderea salariilor etc, ceea ce adânceşte scăderea consumului, astfel încât se reia întregul circuit… dacă guvernul nu intervine cu măsuri inteligente de a compensa acest ciclu defectuos şi de a stimula producţia şi consumul’, arată Şerban.

R&M Audit Contabilitate arată că producătorii ar putea să îşi orienteze (o parte mai mare) din producţie către export, doar că nu este un lucru simplu de realizat şi durează până este pus în practică.

‘Optimizarea cash-flow-ului, a sistemului de încasări şi plăţi este o soluţie pe care consultanţii R&M Audit Contabilitate o propun întrucât efectele acesteia pot fi văzute pe termen scurt şi se poate evita blocajul financiar generat de facturile mai mari care vin la plată. În plus, astfel se ‘cumpără’ puţin timp pentru a analiza şi a propune soluţiile pe termen mediu şi lung. De asemenea, trebuie analizat costul contractului versus costul deprecierii leului, adică: dacă o firmă achită facturile (mai mari) la termen, are anumite avantaje financiare, cum ar fi, de exemplu, credit note (reduceri), bonusuri, volume etc. Iar dacă întârzie plăţile – care sunt penalităţile imediate şi pierderile comerciale pe viitor? În concluzie, fără măsuri de stimulare fiscală şi economică, pentru firme devalorizarea leului va însemna mai puţini bani şi va genera reacţii în lanţ care, pe termen mediu, vor conduce la noi reduceri de personal în orice business şi deci creşterea şomajului. Nimic nu este ireparabil însă, dacă oficialităţile doresc acest lucru: trebuie doar voinţa şi inteligenţa de a găsi soluţii care fac diferenţa între colapsul unor firme şi… revenirea economiei, aşa că aşteptăm propunerile coerente pe termen mediu (cel puţin)’, a mai spus oficialul companiei de consultanţă.

R&M Audit-Contabilitate a fost înfiinţată în anul 2000 şi oferă servicii de audit, consultanţă fiscală şi financiară, contabilitate, salarizare, controlling şi arhivare