Într-o singură zi, leul s-a depreciat cu 0,45% nivel considerat acceptabil faţă de deprecierile înregistrate de monedele din economiile emergente. „Un pesso mexican de exemplu s-a depreciat în această perioadă cu valori între 3% şi 5% de la o zi la alta”, spune Adrian Codîrlaşu, preşedinte CFA România. De la începutul anului, când leul înregistra o valoare de 4,77 lei până în prezent, moneda naţională s-a depreciat faţă de euro cu 1,36%.
Aşa cum explică preşedintele CFA România, în contextul global al epidemiei de coronavirus, volatilitatea pe pieţele emergente creşte foarte mult, investitorii retrăgându-şi banii şi plasându-i în monede de pe alte pieţe: dolar, yenn japonez, titluri de stat americane sau germane, aur, etc. „Tendinţa de depreciere a fost una generală pe toate pieţele emergente. Comparativ chiar cu alte valute din ţările emergente leul a avut o evoluţie favorabilă. Deprecierea lui de la o zi la alta a fost invariabil sub 1%. Alte monede s-au depreciat mult mai mult”, precizează Codîrlaşu.
El explică faptul că vom avea parte în continuare de volatilitate, inclusiv pe piaţa românească, dar spre deosebire de alte pieţe s-ar putea să aibă şi avantaje. Dacă numărul noilor îmbolnăviri pe zi rămâne mic, cum este în această perioadă, leul poate să cunoască şi apreciere. Dacă va fi descoperit un vaccin sau un medicament care să ajute în lupta împotriuva epidemiei, pieţele îşi vor reveni. Oricum deprecierea leului este de sub 1% de la o zi la alta, în timp ce deprecierea parităţii euro dolar în anumite zile este mult mai mare de acest nivel.
„De asemenea, toate băncile centrale au conceput planuri demăsuri menite să ajute economiile afectate de această pandemie. Astfel, FMI a anunţat că pune la bătaie 700 de miliarde de dolari, dar bilanţul i-ar mai permite încă 100 de miliarde doar pentru a ajunge la nivelul crizei din 2008. FED a anunţat căva pune la dispoziţie circa un miliardde dolari pentru companiile aflate în dificultate, iar Comisia Europeană că va elibera circa 1% din bugetul Uniunii Europene pentru a face faţă acestei crize, adică 140 de miliarde de euro. Toate aceste măsuri îşi vor face efectele în curând şi vor contribui la liniştirea pieţelor financiare.
Euro a crescut la 4,84 lei, faţă de 4,82 lei, cursul anunțat ieri de BNR când a fost cea mai ridicată valoare din istorie pe care euro a atins-o în faţa leului şi pentru prima dată când, la cursul BNR, moneda europeană depăşeşte pragul de 4,82 lei. Pe 21 februarie 2020, euro a depăşit pentru prima dată pragul de 4,8 lei la cursul de referinţă anunţat de BNR şi a atins, la acel moment, cel mai ridicat nivel din istorie în faţa monedei naţionale. De atunci, moneda unică europeană nu a mai scăzut sub acest prag, ba chiar l-a depăşit de mai multe ori şi a atins în mai multe rânduri recorduri în faţa leului. Mai precis, din 21 februarie şi până acum (n.r. 10 martie 2020), în 13 şedinţe, euro a doborât de cinci ori maximul istoric în faţa monedei naţionale.