‘Credem că turbulenţele vor persista pe pieţele financiare în următoarele zile, poate chiar câteva săptămâni, astfel încât autorităţile de supervizare analizează cu atenţie evoluţiile. Dar cred că expunerea băncilor europene la companiile ruseşti nu reprezintă un motiv de îngrijorare şi nu va crea dificultăţi’, a declarat Danielle Nouy.
Rubla rusească s-a prăbuşit, marţi, înregistrând o depreciere de peste 20%, astfel că moneda euro a atins un nivel fără precedent de 100 de ruble, iar dolarul american a atins nivelul record de 80 de ruble, în pofida deciziei Băncii Centrale a Rusiei de a majora dobânda de bază cu 6,5 puncte procentuale, tocmai pentru a apăra cursul de schimb. Acesta este cel mai grav declin înregistrat de rublă după criza financiară rusească din 1998. Atunci, rubla s-a prăbuşit în câteva zile, fapt care a obligat autorităţile de la Moscova să declare intrarea în incapacitate de plată, scrie Agerpres.
Miercuri, oficialii Băncii Centrale a Rusiei au anunţat că au cheltuit 1,96 miliarde de dolari pentru a sprijini rubla, în 15 decembrie. Anul acesta, autorităţile de politică monetară au investit peste 80 miliarde de dolari în intervenţii menite să stopeze deprecierea rublei.
Potrivit unui raport elaborat de Citigroup, Societe Generale are cea mai mare expunere pe Rusia, respectiv 25 de miliarde de euro, iar Raiffeisen 15 miliarde de euro pe Rusia şi 4,9 miliarde de euro pe Ucraina. Urmează UniCredit, cu o expunere de 18 miliarde de euro pe Rusia.