„Există mai multe discuții cu potențiali investitori, majoritatea din afara țării (n.r. – potrivit unor surse locale investitori care s-au arătat interesaţi sunt din China, ei arătându-se interesaţi și de Carom și de termocentrala din Borzești). Au avut loc vizite la rafinărie și sunt în desfășurare proceduri de Due Diligence efectuate de către potențiali investitori. Fiind un activ foarte valoros și specializat, procesul de analiză durează mai mult. În acest sens am primit mai multe solicitări scrise pentru amânarea termenului de depunere a ofertelor, în vederea participării la procedura de vânzare. Răspunsul CONPET a fost anexat documentelor de prezentare a rafinăriei din dorința de a pune la dispoziția clienților noștri informații cât mai complete și edificatoare în procesul de analiză”, răspund oficial reprezentanţii CITR la solicitarea ECONOMICA.NET.
Adresa transmisă de Conpet şi adăugată la dosarul Rafo Oneşti arată că „reluarea transportului pe conductă se poate face dacă se îndeplinesc următoarele condiţii: derularea unui program de lucrări de reparaţii a conductei de 20″ Bărăganu – Mărtineşti -Oneşti, care va dura aproximativ 1- 2 ani; asigurarea de către viitorul investitor a stocului de operare al conductei 20, Bărăganu Rafo Oneşti, de circa 42.000 tone ţiţei”.
CITR spune că „Valorificarea se va face prin negociere directă. CITR, în calitate de organizator al procedurii de vânzare prin negociere directă, anunță potențialii cumpărători că termenul limită pentru depunerea documentației de participare și a ofertei angajante este data de 15 aprilie. Prețul de pornire este de 44.625.000 USD plus TVA”.
Tribunalul Bacău a dat, joi, 28 martie, un nou termen de judecată în procesul prin care ANAF, prin Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași, a cerut intrarea în faliment a societății Rafo Onești. Noul termen este 16 mai, când instanța vrea să știe exact care este datoria rafinăriei către creditori și care justifică cererea de intrare în faliment. Rafo este în insolvență și a fost scoasă la vânzare. Foștii salariați ai Rafo cer, acum, un singur lucru: să le garanteze cineva că își pot recupera și în ce condiții creanțele de natură salarială, drepturile neachitate în anul 2016.
Societatea Rafo Oneşti a fost concepută ca un sistem integrat, astfel că utilitățile necesare sunt parțial asigurate în cadrul amplasamentului din platforma Borzești (energie termică, gazele combustibile – 75%, azotul și aerul industrial și instrumental), respectiv parțial achiziționate (energie electrică și apă de completare). De asemenea, rafinăria are acces la transportul pe cale ferată şi cel rutier.
Peste 90% din cele 330 milioane de lei, datoriile RAFO Onești, sunt către fostul acționar majoritar al companiei, Petrochemical Holding, grup înregistrat în Austria și controlat de omul de afaceri rus Iakov Goldovski. În vara anului 2017, pachetul de 96,5% din acţiuni a fost preluat de compania Anders Capital GmbH, înregistrată în Austria și controlată de doi oameni de afaceri din Republica Moldova. Câteva luni mai târziu, acţiunile rafinăriei au ajuns la compania de consultanţă şi training Result-4-You BVBA, înregistrată în Belgia.
RAFO Onești a reintrat în insolvență din proprie inițiativă pe 27 octombrie 2016, la 5 ani după ce, în 2011, ieșise dintr-o procedură de reorganizare care durase nu mai puțin de şapte ani, urmare a precedentei intrări în insolvență, survenită în 2004. Activitatea rafinăriei a fost oprită în 2008 pentru efectuarea unor investiții de modernizare, estimate să dureze doi ani, dar rafinăria nu a mai fost repornită de atunci.