Deputații au votat în favoare acordării unor sporuri de 50% pentru personalul didactic din domeniile medical şi farmaceutic
S-au înregistrat 253 de voturi „pentru”, 22 „împotrivă”, o abţinere şi un deputat nu a votat.
Potrivit unui amendament al Comisiei de sănătate adus articolului 165, „În spital, în ambulatoriile de specialitate sau în alte unităţi, după caz, se pot desfăşura şi activităţi de învăţământ medico-farmaceutic, postliceal, universitar şi postuniversitar, precum şi activităţi de cercetare ştiinţifică medicală. Aceste activităţi se desfăşoară sub îndrumarea personalului didactic integrat. Activităţile de învăţământ şi cercetare vor fi astfel organizate încât să consolideze calitatea actului medical, cu respectarea drepturilor pacienţilor, a eticii şi deontologiei medicale”.
Potrivit unui alt amendament, personalul didactic medico-farmaceutic din universităţi care au în structură facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie acreditate beneficiază de integrare clinică în unităţile şi instituţiile din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Sănătăţii, în unităţile medicale din subordinea ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, în unităţile şi instituţiile medicale din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi în spitale şi cabinete private.
Începând cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2021, această categorie de cadre didactice, care desfăşoară activitate integrată, beneficiază şi de o indemnizaţie lunară egală cu 50% din salariul de bază al funcţiei de medic, medic stomatolog sau farmacist, corespunzător vechimii în muncă şi gradului profesional deţinut. Indemnizaţia prevăzută de proiectul de lege se suportă de la bugetul de stat.
Parlamentarii USR au votat împotriva acestui proiect de lege, iniţiat de deputatul PNL Florin Roman.
Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege, care a fost adoptat şi de Senat.