Prin introducerea decontării directe automate pe polița RCA, măsură inclusă deja într-un proiect de OUG aflat pe masa Guvernului, șoferii români sunt obligați, practic, să achite „un mini-CASCO” al cărui cost va adăuga 10% la prețul RCA, declară, pentru Economica, Iulius Marian Firczak, secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților. Parlamentarul apreciază că s-a ajuns în această situație din cauza unei legi proaste (legea 132/2017 a RCA) și a incompetenței supraveghetorului pieței asigurărilor, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
În încercarea de a rezolva problema concentrării vânzărilor de RCA la doar două firme (City Insurance și Euroins au circa 80% din piață, dar și cele mai multe probleme cu gestionarea dosarelor de daună) , ASF propus introducerea sistemului de decontare directă obligatorie. Practic, această schimbare, care ar fi cea mai importantă din istoria recentă a pieței RCA, va presupune ca daunele să fie achitate, în prima fază, nu de către asigurătorul RCA al șoferului vinovat, cum se întâmplă acum, ci de către firma unde este asigurat chiar șoferul păgubit. Ulterior, cele două societăți de asigurări își vor regla datoriile între ele.
Inițiativa, inclusă acum într-un proiect de OUG care potrivit reprezentanților ASF se află în fazele finale înainte de adoptare, a fost primită cu destulă încredere în piață, cel puțin la vedere.
AICI, pozițiile celor mai importanți lideri din circuitul RCA despre decontarea directă
Secretatul Comisiei pentru Buget Finanțe și Bănci din Camera Deputaților, Iulius Marian Firczak, este mai degrabă rezervat, din acest punct de vedere. De menționat că deputatul a fost implicat, alături de colegii săi de comisie, în mai multe discuții privind piața asigurărilor, entitatea al cărei secretar este având cel mai important cuvând inclusiv în modificările legii RCA, aflate acum pe traseul legislativ.
În opinia acestuia, introducerea decontării directe obligatorii este o măsură de urgență, care nu ar fi fost luată dacă legea RCA concepută în 2017 nu ar fi avut defecte majore și dacă ASF și-ar fi făcut treaba.
Firczak, despre decontarea directă: Cetățenii sunt obligați să scoată bani din buzunar pentru că ASF nu și-a făcut treaba
” Personal, nu am fost un susţinător al decontării directe deoarece aceasta aduce o majorare automată a polițelor plătite de cetățeni. Din cauza faptului că supraveghetorii pieței de asigurări nu și-au făcut treaba, dar şi din cauza unei legi proaste pe care legiuitorul nu s-a grabit să o modifice, costurile ajung să fie transferate cetățenilor. Practic, cetățenii sunt obligați să scoată bani mai mulți din buzunar, să cumpere un fel de mini-casco din cauza instituțiilor care nu și-au făcut datoria la timp. Totuși, în situația prezentă, decontarea directă poate ajuta la spargerea monopolului unor firme de asigurare care au și fost sancționate de-a lungul timpului pentru nerespectarea regulilor pieței. Prin decontarea directă, cetățeanul devine mai atent la ce asigurare își cumpăra tocmai pentru ca în cazul unui accident se va putea adresa fie asigurătorului terțului vinovat de producerea accidentului, fie propriului asigurător RCA.”, a declarat Firczak, pentru Economica.
Deputatul face referire mai ales la acele prevederi din legea RCA care dau service-urilor posibilitatea de a stabili, fără bariere, costul reparațiilor. El preia, practic, discursul firmelor de asigurare, care susțin introducerea unui plafon pentru prețurile practicate de service-uri la ora de manoperă și mașina la schimb, în condițiile în care, arată ei, acestea au crescut substanțial, punând presiune pe cheltuielile cu daunele și ducând, în final, la o retragere voluntară (prin preț) a mai multor jucători din piață.
În linie cu cele două părți mai este și Augustin Hagiu, președintele FORT, una dintre asociațiile de transportatori din România. Și acesta a suținut atât introducerea unui plafon pentru reparații cât și renunțarea la ideea de a face decontarea directă obligatorie, acuzând la rândul său ASF de incompetență. Detalii despre poziția lui Hagiu, AICI.
Unele îngijorări în ceea ce privește riscul ca polițele RCA să se scumpească semnificativ după introducerea decontării directe obligatorii a exprimat și Consiliul Concurenței.