Spre deosebire de ASF și reprezentanții sectoarelor de pe circuitul RCA, Firczak a arătat că decontarea directă oblgatorie este doar un efect nefericit al legii 132/2017, a RCA, concepută prost încă de la început.
AICI despre susținerile lui Firczak privind decontarea directă obligatorie
AICI despre ce înseamnă decontarea directă obligatorie în concepția ASF
AICI opiniile unor nume importante de pe circuitul RCA despre decontarea directă
Pe fondul unor tensiuni fără precedent în piața RCA, marcate și de pierderea unui proces important de către City Insurance, care ar putea astfel nevoit să reanalizeze 100.000 de dosare de daună și de descinderea Poliției la 24 de service-uri acuzate că majorau ilegal costurile reparațiilor pe RCA, secretarul Comisiei de Buget Finanțe, care este și acționar la două societăți de brokeraj în asigurări, vine cu o opinie fermă privind măsurile ce ar trebui luate pentru a calma situația.
Reamintim și că, așa cum Economica.net a anunțat în exclusivitate, Ministerul Finanțelor a propus și ASF și-a însușit introducerea unui tarif de referință pentru ora de manoperă din service, generând reacții dure din zona unităților reparatoare.
Mai jos, a doua parte a interviului realizat de Economica.net cu deputatul Iulius Firzcak, reprezentant al Uniunii Culturale a Rutenilor din România:
În ce stadiu se află proiectul care modifică OUG 93/2012 privind organizarea și funcționarea ASF? Când estimați că ar putea intra în vigoare?
Proiectul de lege a fost aprobat de Camera Deputaților și acum se află la Senat. Senatul are rolul de cameră decizională, neexistând un termen limită pentru pronunţarea asupra acestui proiect legislativ. Coaliţia de guvernare care deține majoritatea în Senat poate decide aducerea pe ordinea de zi a proiectului, cum şi ASF poate solicita Senatului prioritizarea acestui lucru.
Considerați că atragerea răspunderii penale pentru firmele care nu respectă impunerile ASF (așa cum prevede proiectul de OUG la care mă refeream mai sus) va avea efecte reale în disciplinarea firmelor cu probleme din piața asigurărilor?
Pentru mine ca parlamentar, prioritatea este protecţia cetăţenilor şi consider necesară atragerea raspunderii penale pentru firmele care nu respecta impunerile ASF. Trebuie să avem un cadrul concurenţial egal şi corect pentru toţi pentru că doar aşa putem maximiza avantajele aduse în favoarea consumatorilor. Necesar nu înseamnă şi suficient pentru disciplinarea firmelor cu probleme. Eu cred că şi aici, ca şi în toate structurile publice şi private, digitalizarea poate juca un rol important. Astfel, digitalizarea procesului de sesizare a daunelor RCA, dar şi centralizarea lor la nivelul Biroului Asiguratorilor din România va duce la creşterea transparenţei pe piaţa, ne va ajuta să aflăm imediat care sunt asiguratorii cu probleme. Eu sunt convins că astfel putem proteja cetăţenii, transparentiza costurile şi responsabiliza asiguratorii să plătească la timp şi să nu mărească discreţionar preţul asigurării
Mai este de actualitate introducerea unei referințe ori a unui plafon pentru ora de manoperă la service? Dar pentru chiria mașinii la schimb? Dacă da, în ce stadiu se află propunerile?
Introducerea unei referinţe pentru ora de service este necesară. Avem nevoie de un plafon tocmai pentru a ne asigura că service-urile auto nu umflă nota de plată. Am vorbit mai sus de responsabilizarea firmelor de asigurare şi este necesar să abordam si problema responsabilizarii service-urilor auto. Am pledat şi voi pleda în continuare pentru transparentizarea costurilor, pentru a include un tarif de referinţă a orei de manoperă şi a costurilor cu reperaţiile. În calitate de asiguraţi suntem de prea multe ori prinşi între ciocan şi nicovală, având de înfruntat atât asiguratori cu probleme, dar şi service-uri dezonorabile. Trebuie să ştim exact ce plătim, fără facturi umflate, cu despăgubiri făcute la timp. Eu cred că este nevoie de modificări la legea RCA pentru a putea avea o piaţă liberă unde să ne putem îndrepta spre cel care oferă serviciile cele mai bune, corecte şi competente.
Considerați că fără o reglementare a costurilor impuse de service-uri firmelor de asigurare se poate ajunge la stabilitate pe piața RCA, aflată azi într-o perioada critică?
Faptul că legea permite service-ului să reprezinte asiguratul în faţa firmei de asigurare nu consider a fi ceva benefic pentru consumatori. Acest lucru a generat nu doar un conflict de interese, dar a reprezentat şi o încălcare a legislaţie europene în vigoare. După cum am spun, transparenţa este crucială. Avem nevoie o piaţă liberă unde să ne putem îndrepta spre cel care oferă serviciile cele mai bune, corecte şi competente. Îl lipsa unor astfel de modificări ne vom confrunta cu acelaşi cerc vicios: service-urile umflă nota de plată, asiguratorii măresc preţul poliţei şi cetăţenii asiguraţi plătesc mai mult decât ar trebui. Este o poveste ce se repetă de foarte mulţi ani. Din păcate, în mandatul precedent, modificările pe care le-am propus şi toate schimbările care ar fi impus o transparentizare a costurilor la service au fost constant respinse şi tergiverate în comisiile de specialitate. Sper ca de data aceasta interesul cetăţenesc să primeze.
În opinia dumneavoastră, care este soluția pentru stabilizarea pieței RCA?
Unul din obiectivele mele pentru acest mandat este de a avea o lege echitabilă, de a modifica legea RCA pentru a nu mai permite derapajele existente acum pe piaţă. Modificarea legii RCA trebuie făcută cu singurul scop de a proteja cetăţenii. Vreau să subliniez din nou faptul că modificările legii RCA trebuie să conţină pârghii prin care service-urile auto să nu mai poată umfla nota de plată la ora de manoperă si la închirierea mașiniilor de schimb, dar şi pârghii care să responsabilizeze asiguratorii să plătească daunele la timp.