Deputatul UDMR de Covasna, Fejer Laszlo Odon, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că parlamentarii Uniunii vor vota împotriva proiectului de lege privind introducerea impozitului forfetar.
În opinia lui Fejer, introducerea impozitului forfetar nu reprezintă o soluţie pentru diminuarea evaziunii fiscale şi demonstrează faptul că Guvernul nu are încredere în organele de control.
„Ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri, Maria Grapini, spune că firmele nu plătesc impozite, ceea ce nu este adevărat. (…) Avem atâtea instituţii de control în această ţară. Impozitul forfetar arată că Guvernul nu are încredere în organele de control”, a spus Fejer.
În opinia acestuia, economia se poate relansa numai prin investiţii, iar introducerea unor noi impozite va duce la închiderea întreprinderilor mici şi mijlocii.
„UDMR este împotriva acestui proiect de lege. Noi, cei 18 deputaţi UDMR, nu vom vota proiectul şi sperăm să mai fie şi alţii”, a spus Fejer.
La rândul lui, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna, Edler Andras, a spus, la aceeaşi conferinţă de presă, că instituţia pe care o conduce va începe consultări cu asociaţiile profesionale pentru a le afla părerea despre introducerea impozitului forfetar.
„În principiu, ne opunem ideii unui nou impozit, iar dacă cineva se gândeşte că există posibilitatea ca firmele să nu lucreze corect, avem organe de control. De ce nu lucrează organele de control să stabilească unde este evaziune? Nu se poate ca la fiecare jumătate de an să vină cu noi impozite. Asta e problema în ţara asta, nu poţi să faci planificări nici măcar pe un an pentru că te trezeşti cu noi impozite la jumătate de an”, a spus preşedintele CCI Covasna.
Impozitul forfetar, prin care se înlocuieşte cota de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri cu o sumă fixă, se va aplica de la 1 ianuarie 2014, potrivit unui proiect de lege discutat în primă lectură la 11 septembrie în Guvern.
Ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri, Maria Grapini, declara, pentru MEDIAFAX că impozitul forfetar se va aplica pentru câteva mari categorii de servicii: hoteluri şi pensiuni; restaurante, baruri şi cafenele; saloane de înfrumuseţare şi spălătorii auto.
Guvernul urmăreşte prin această măsură lărgirea bazei de impozitare prin taxarea firmelor care nu declară profit şi care, potrivit autorităţilor, fac evaziune fiscală.
Impozitul forfetar va fi stabilit ca sumă fixă, în funcţie de anumiţi indicatori pentru fiecare domeniu de activitate.