Deputații au început dezbaterea proiectului de lege pentru eliminarea taxelor de trecere a podurile de la Fetești și Vadu Oii

23 06. 2021
pod_fetesti_fara_taxa_1mai_04797800

„Concret, dezbatem modificarea anexei Ordonanței Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România, cu modificările și completările ulterioare, anexă în care sunt prevăzute trei poduri, toate peste Dunăre, din care două sunt cele care fac legătura între cele două maluri ale fluviului Dunărea pe teritoriul intern al României. Este vorba de Podul Giurgeni – Vadu Oii, respectiv Fetești – Cernavodă.”, a scris Alexandru Andrei pe Facebook.

Pe ordinea de zi a Comisiei a fost dezbătută propunerea legislativă de modivficare a Anexei 3 la Ordonanța Guvernului nr.15/2002 în sensul eliminării pozițiilor 2 și 3 din tabel – taxa pentru trecerea podurilor Giurgeni – Vadu Oii și Fetești – Cernavodă. Potrivit deputatului liberal, taxele pentru traversarea acestor poduri au fost introduse din rațiuni pur financiare și reprezintă în realitate o dublă impunere, atâta timp cât șoferii care merg pe drumurile naționale plătesc oricum rovinieta.

„Taxa de trecere peste aceste poduri a fost introdusă din rațiuni pur financiare, dar suntem în prezența unei duble impuneri, atâta timp cât utilizatorii drumurilor publice din România plătesc rovinieta, care reprezintă o taxă pentru utilizarea drumurilor și podurilor amplasate pe drumurile naționale și autostrăzile din România. În statele traversate de Dunăre (Serbia, Ungaria, Austria), nu există taxe similare pentru trecerea podurilor peste DunăreȚ, a precizat Andrei.

Deputatul consideră că taxele de utilizare a podurilor Giurgeni – Vadu Oii și Fetești – Cernavodă nu reprezintă decât o suprataxare a utilizatorilor drumurilor publice din România, fară ca să existe o justificare obiectivă, pentru că: banii colectați merg la bugetul de stat; podurile se află într-un stadiu avansat de degradare, deși această taxă se colectează de peste un deceniu; legislația comunitară nu impune o asemenea taxare, aceasta fiind rezultatul deciziei autorităților române, care au considerat de cuviință să mai impună o nouă sursă de venituri la bugetul de stat.

Un motiv în plus invocat de inițiatorii proiectului de lege pentru eliminarea acestor taxe este acela că ar avea un puternic caracter discriminatoriu pentru locuitorii din județele Constanța, Tulcea și Ialomița, ei fiind cei care plătesc într-o proporție foarte mare pentru trecere podurilor.

„Inițiatorii proicetului de lege consideră că această taxă este profund discriminatorie, în special pentru locuitorii din zona Dobrogei, fiind plătită, într-o proporție foarte mare, de cei care sunt nevoiți să facă drumuri sau să tranziteze aceste sectoare de drum. Atât persoanele fizice, cât și cele juridice care își au domiciliul/sediul pe raza teritorială a județelor Constanța, Tulcea și Ialomița sunt obligate să plătească această taxă de trecere ori de câte ori au probleme de sănătate sau trebuie să rezolve probleme administrative, fie în Capitală, fie in alt oraș al țării”, a mai scris deputatul liberal.

Taxa Giurgiu – Ruse

Cu privire la eliminarea taxei pentru traversarea Podului Giurgiu – Ruse, aceasta este o mai veche promisiune a ministrului Transportuirlor, Cătălin Drulă, care a promis încă de la sfârșitul lui 2020 eliminarea acestei taxe. El a spus încă din perioada în care era propus pentru acestă funcție că vrea să elimine taxa de tranzitare a Podului Prieteniei, Giurgiu – Ruse. Drulă a declarat pe 23 decembrie 2020 că le va transmite o propunere în acest sens omologilor bulgari.

„În Programul de Guvernare avem o idee de a scoate o taxă, taxa de pod de la Giurgiu. Vreau să vorbim și cu partea bulgară, n-aș vrea să luăm neapărat o decizie unilaterală, dar mi se pare că este o taxă anacronică. Acei bani sunt o formă de colectare, pentru că am prins omul la înghesuială și nu poate să treacă podul, n-are cum altcumva”, a explicat Cătălin Drulă.

Cătălin Drulă a revenit cu acestă promisiune și în luna mai (6 mai), când a declarat într-un interviu pentru Antena 3 că din 2022 ar putea să fie scoasă taxa pentru trecerea podului Giurgiu – Ruse.

„Da, eliminarea taxei de pod Giurgiu-Ruse o avem în plan, o avem şi în programul de guvernare, deci trebuie să facem aceşti paşi, dar aici este o discuţie cu partea bulgară. A fost amânată, pentru că ei au avut alegeri în aprilie – de altfel nu ştiu dacă au încă Guvernul format, din câte ştiu sunt încă în discuţii – şi cumva am aşteptat o zonă de stabilitate politică după contactele iniţiale, pentru că e o decizie care are şi o componentă politică. Noi susţinem în continuare şi în programul de guvernare eliminarea acestei taxe, astfel încât credem că vom ajuta şi zona Giurgiu – Ruse şi partea de turism şi de afaceri în momentul în care nu mai există această barieră tarifară între cele două ţări”, a declarat Cătălin Drulă.

Ministrul a spus că un orizont realist pentru eliminarea acestei taxe ar fi 2022.  El a admis că s-ar putea lua în discuție și eliminarea altor taxe de pod, precum cea pentru podul de la Fetești.