Deputaţii au respins cererea procurorilor privind încuviinţarea începerii urmăririi penale a lui Chiţoiu

Plenul Camerei Deputaţilor a decis în această săptămână să respingă cererea procurorilor privind încuviinţarea începerii urmăririi penale a liberalului Daniel Chiţoiu şi a retras moţiunea simplă a Opoziţiei pe tema descentralizării.
Economica.net - vin, 14 mart. 2014, 16:55
Deputaţii au respins cererea procurorilor privind încuviinţarea începerii urmăririi penale a lui Chiţoiu

Cu 248 de voturi împotrivă, 108 voturi pentru şi 3 voturi anulate deputaţii au decis respingerea cererii procurorului general privind încuviinţarea începerii urmăririi penale a deputatului PNL Daniel Chiţoiu acuzat de abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat.

La dezbaterile din plen, Chiţoiu a susţinut că nu recunoaşte ”nicio vinovăţie”.

‘Vreau să vă spun clar că nu am nicio legătură, nu există nicio dovadă că aş fi implicat şi nu recunosc nicio vinovăţie care mi se aduce de către procurorul general. (…) Vin astăzi în faţa dvs pentru a se proceda la un vot cerut de procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ în cazul meu. Nu vă ascund faptul că sunt într-o situaţie jenantă în faţa dvs. eu, care mi-am îndeplinit atribuţiile de ministru aproape timp de doi ani la Ministerul Economiei şi Ministerul Finanţelor Publice şi am luptat contra grupurilor de interese – nu numai că am luptat, dar am şi întreprins toate demersurile necesare pentru întărirea instituţiilor statului cu atribuţii în combaterea şi eradicarea fraudei fiscale, am reorganizat ANAF, Garda Financiare -, să fiu acuzat că tocmai eu protejez sau sprijin grupuri infracţionale organizate’, a spus Chiţoiu.

El a subliniat că OUG 94/2013 pentru organizarea şi funcţionarea ASF a fost promovată de Guvern ca urmare a angajamentelor cu FMI, BM şi CE.

Chiţoiu a indicat că în ceea ce priveşte crearea ASF a făcut obiectul atenţiei instituţiilor financiare internaţionale încă din decembrie 2012 şi că la fiecare misiune de evaluare s-a pus în discuţie modul de organizare a managementului acesteia.

Pentru înviinţarea începerii urmăririi penale au votat PNL, PP-DD şi PDL.

Secretarul grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputaţilor Virgil Guran a declarat că grupul din care face parte va vota în favoarea cererii procurorilor în cazul lui Daniel Chiţoiu, deşi îl consideră pe acesta nevinovat.

‘Noi considerăm că Daniel Chiţoiu, colegul nostru, nu este vinovat, dar pentru că suntem consecvenţi, pentru că nu vrem să inoportunăm justiţia cu ceva, grupul nostru va vota pentru a permite începerea urmăririi penale. Nu înţelegem totuşi un lucru, de ce în cazul unui act semnat de mai mulţi este incriminat doar un membru PNL şi nu toţi ceilalţi. În acelaşi timp, nu înţelegem un lucru, dacă aşa cum cred că se va dovedi, colegul nostru este nevinovat, de ce nu ar fi nevinovaţi şi ceilalţi. După părerea noastră este o acţiune politică, dar, repetăm, nu inoportunăm justiţia cu nimic şi suntem convinşi că prin faptul că vom vota aşa cum am spus colegul nostru îşi va putea demonstra nevinovăţia în timp foarte scurt”, a spus Guran.

Viceliderul grupului deputaţilor PP-DD, Tudor Ciuhodaru, a declarat şi el că grupul său va vota în favoarea cererii procurorilor.

‘Noi am susţinut de fiecare dată că nimeni nu este mai presus de lege, aşa că vom lăsa şi în acest caz justiţia să îşi facă datoria. Am votat şi împotriva superimunităţii şi vom vota oricând şi împotriva legii amnistiei. Grupul nostru parlamentar va vota pentru’, a spus Ciuhodaru în plenul Camerei Deputaţilor

Şi deputatul PDL Cezar Preda a spus că democrat-liberalii votează în favoarea cererii procurorului general de încuviinţare a începerii urmăririi penale în cazul deputatului liberal Daniel Chiţoiu.

Un alt subiect important pentru deputaţi în această săptămână a fost depunerea unei moţiuni simple ‘Sectorul energetic ruinat de mafia PSD-istă’ iniţiată de parlamentarii PDL şi cei neafiliaţi politic.

Biroul Permanent al Camerei va decide data dezbaterii şi votului asupra acestui document.
La începutul acestei săptămâni o altă moţiune depusă de Opoziţie nu a mai fost dezbătută deoarece mai mulţi deputaţi PP-DD şi-au retras semnăturile de pe ea.

Moţiunea simplă a fost depusă de PDL şi PP-DD şi intitulată ‘O reformă a administraţiei fără consens nu are succes’ şi urma să fie dezbătută luni în plen.

 

Te-ar mai putea interesa și
E coadă la donat din salariu de șef în energie: după ministru și șeful Nuclearelectrica, urmează directorul Hidroelectrica. Ce urmează la companiile unde numirile de șefi au fost contestate de Comisia Europeană
E coadă la donat din salariu de șef în energie: după ministru și șeful Nuclearelectrica, urmează directorul Hidroelectrica. ...
Ministrul Energiei a spus că și directorul Hidroelectrica va dona statului o parte din salariu, la fel cum a făcut și șeful Nuclearelectrica. Problema banilor suspendați din PNRR pentru că......
Criteriu de performanţă la stat: să nu întârzii la muncă, spune Radu Miruţă. Salarii la stat de 50.000 lei lunar fără criterii de performanţă
Criteriu de performanţă la stat: să nu întârzii la muncă, spune Radu Miruţă. Salarii la stat de 50.000 lei lunar ...
Ministrul Economiei a dat exemplul unor directorii de companii de stat care câştigă 53.000 de lei pe lună, precizând ...
Admitere liceu în Bucureşti: lista liceelor, a profilelor şi a mediilor de admitere
Admitere liceu în Bucureşti: lista liceelor, a profilelor şi a mediilor de admitere
Elevii pot consulta pe platforma toe.hubproedus.ro oferta de licee bucureştene, a informat, duminică, primarul interimar ...
Șeful fondului suveran al Kazahstanului, în vizită la rafinăria Petromidia
Șeful fondului suveran al Kazahstanului, în vizită la rafinăria Petromidia
Nurlan Zhakupov, șeful Samruk-Kazyna, s-a întâlnit cu conducerea KazMunayGas și a subsidiarei acesteia, KMG International ...