Deputaţii au respins reexaminarea legii privind indemnizaţiile speciale acordate aleşilor locali

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, cererea de reexaminare a actului normativ pentru completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali, referitoare la indemnizaţiile speciale acordate acestora.
Economica.net - mie, 13 apr. 2016, 11:04
Deputaţii au respins reexaminarea legii privind indemnizaţiile speciale acordate aleşilor locali

Reexaminarea legii a fost cerută de şeful statului ca urmare a unei decizii a CCR.

Proiectul de lege privind reexaminarea legii pentru completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali a primit 149 voturi ‘pentru’, 67 ‘împotrivă’ şi cinci abţineri. Astfel, proiectul de lege, care are caracter organic, nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptare – 190.

Deputatul social-democrat Florin Iordache a susţinut, la dezbaterile din plenul Camerei, că prin modificările aduse proiectului de lege PSD consideră că ‘s-a răspuns criticilor şi deciziei CCR’.

‘Am definit foarte clar cui se adresează acest proiect de lege. Deci, am definit că se adresează primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de Consilii Judeţene, exceptând consilierii locali şi consilierii judeţeni. Aşa a hotărât Parlamentul’, a declarat Iordache.

El a adăugat că prin modificarea introdusă în lege potrivit căreia ‘intrarea în vigoare este cu 1 ianuarie 2017′, practic, a fost eliminată ”critica de neconstituţionalitate că nu erau prevăzute fonduri în buget’.

‘În aceste condiţii, ţinând cont că bugetul se adoptă înainte de 1 ianuarie 2017, Parlamentul de la acel moment va ţine cont şi de observaţiile şi prevederile care trebuie pentru fiecare autoritate locală, consiliu local sau consiliu judeţean să-şi plătească un ales local sau maxim doi’, a afirmat Iordache.

Deputatul social-democrat a mai spus şi că din punctul de vedere al PSD este ‘discriminatoriu’ să nu se acorde o indemnizaţie suplimentară aleşilor locali în condiţiile în care acestora li se cere performanţă.

Deputatul PNL Gabriel Andronache a declarat că liberalii îşi menţin punctul de vedere de a nu sprijini adoptarea legii.

‘Reglementarea are, în continuare, din punctul nostru de vedere, caracter neconstituţional. În forma rezultată după reexaminare, legea încalcă paragraful 52 din motivarea CCR cuprinsă în Decizia nr.22/2016. (…) În contradicţie cu aceste dispoziţii obligatorii, erga omnes, de la momentul publicării în Monitorul Oficial, respectiv data de 2 martie 2016, textul modificat prin reexaminare este în continuare neconstituţional, deoarece nu specifică în mod clar aria de cuprindere a sintagmei de ‘aleşi locali’, aşa cum a fost ea circumstanţiată de CCR prin mai multe decizii, inclusiv Decizia 449/2015. Şi este menţinută în lege prin enumerare, ca beneficiară, subcategoria de aleşi locali, formată din viceprimar, primar, preşedinte de CJ şi vicepreşedinte CJ’, a arătat Andronache.

Liberalul a adăugat că un alt motiv pentru care PNL nu susţine aprobarea legii ţine de procedura de reexaminare.

‘În privinţa procedurii de reexaminare considerăm că aceasta este neconstituţională, deoarece punerea în acord cu Decizia CCR nr.22/2016 a proiectului de lege nr. 542/2015/2016 înseamnă respingerea legii, aceasta fiind declarată în integralitatea sa neconstituţională. (…) Prin urmare, soluţia corectă din perspectiva Regulamentelor Senatului şi Camerei Deputaţilor, cât şi a Legii 24/2000 privind tehnica normativă era întocmirea unui raport de respingerea pentru PLx 542/2015/2016 şi eventual redactarea unei noi iniţiative legislative care să cuprindă ca obiect de reglementare modificarea cuantumului indemnizaţiilor acordate aleşilor locali aflaţi în exercitarea mandatului’, a mai declarat Andronache.

Deputaţii jurişti şi-au însuşit pe 31 martie raportul de admitere dat de Comisia de administraţie publică privind modificările la proiectul de lege care vizează indemnizaţiile aleşilor locali.

Deputatul PSD Florin Iordache a precizat, la acea dată, că pentru a primi indemnizaţia este necesar ca alesul să aibă minimum un mandat, iar dacă a fost şi parlamentar nu poate primi această indemnizaţie concomitent cu cea de parlamentar.

‘De asemenea, am stabilit că poate primi această indemnizaţie în condiţiile în care îndeplineşte condiţiile de vârstă şi este pensionat potrivit legii, deci nu este pensionat cu pensie publică şi nu este pensionat anticipat. Dacă a fost condamnat pentru fapte de corupţie în perioada mandatului, nu poate primi această indemnizaţie’, a arătat Iordache.

Proiectul de lege are caracter organic, iar Cameră decizională este Senatul.

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis pe 20 ianuarie că sunt neconstituţionale dispoziţiile privind pensiile speciale pentru aleşii locali, după ce a admis sesizarea Guvernului. Judecătorii au constatat că legea nu este clară, că există inegalitate între aleşi şi că nu se precizează sursa de finanţare.

Te-ar mai putea interesa și
Apa minerală românească „din SUA până în Japonia”. Oficial guvernamental: Chiar contribuie la reducerea deficitului comercial
Apa minerală românească „din SUA până în Japonia”. Oficial guvernamental: Chiar contribuie la reducerea ...
Societatea Națională de Ape Minerale (SNAM) a organizat prima sa conferință care a reunit toți stakeholderii din piața de profil, de la autorități la companiile private care exploatează......
Burduja: Coridorul Vertical de gaze are un rol vital în întărirea securităţii energetice şi eliminarea dependenţei Europei de gaze ruseşti
Burduja: Coridorul Vertical de gaze are un rol vital în întărirea securităţii energetice şi eliminarea dependenţei ...
Coridorul Vertical de gaze are un rol vital în întărirea securităţii energetice şi eliminarea dependenţei Europei ...
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii: Aplicarea Legii privind salariul minim european reduce sărăcia în muncă și protejează puterea de cumpărare
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii: Aplicarea Legii privind salariul minim european reduce sărăcia în muncă și ...
Aplicarea Legii privind salariul minim european este un pas înainte pentru locuri de muncă mai bine plătite, dar şi pentru ...
Ministrul rus al Energiei anunță că este posibilă ridicarea restricțiilor pentru exporturile de benzină
Ministrul rus al Energiei anunță că este posibilă ridicarea restricțiilor pentru exporturile de benzină
Ministrul rus al Energiei, Sergei Tsivilev, a declarat miercuri că instituţia crede că este posibilă ridicarea restricţiilor ...