Deputaţii din Bulgaria au aprobat în primă lectură introducerea votului obligatoriu

Economica.net
10 03. 2016
photo_verybig_171481_79050200

Guvernul de centru-dreapta condus de Boiko Borisov consideră că introducerea votului obligatoriu va reduce fraudele electorale şi va creşte legitimitatea instituţiilor politice ale statului bulgar. La precedentele alegeri, din 2014, rata de participare a fost de 51%, cea mai scăzută din ultimii 25 de ani, iar rezultatul a fost un parlament foarte fracturat.

Amendamentele la codul electoral, în număr de 14, au fost aprobate joi cu 121 voturi pentru, 27 împotrivă şi 21 abţineri.

Potrivit uneia dintre modificări, alegătorii care nu vor vota vor fi sancţionaţi fie cu o amendă de 50 de leva (25 de euro), fie cu suspendarea alocaţiilor sociale pe o perioadă de 3 luni. Persoanele cu invaliditate şi cei peste 80 de ani nu vor fi penalizaţi dacă nu vor vota.

Cele mai aprinse discuţii le-au declanşat prevederile referitoare la introducerea votului obligatoriu, la campania în limba maternă cu traducere, la crearea unei circumscripţii pentru alegătorii din străinătate şi la înregistrarea activă a votanţilor pe listele electorale.

Deputaţii au respins posibilitatea ca viitoarele campanii electorale să se desfăşoare şi în alte limbi decât cea bulgară, provocând nemulţumirea Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi, partidul etnicilor turci.

Votul online urmează să fie introdus din 2018, în conformitate cu rezultatele referendumului de anul trecut, când trei sferturi dintre cei prezenţi au sprijinit această opţiune.

Deputaţii au mai decis înfiinţarea unei noi circumscripţii, a 32-a, pentru reprezentarea parlamentară a bulgarilor care trăiesc în afara ţării.