Deputații ucraineni au pregătit un proiect de lege prin care companiile trebuie să plătească o taxă pentru a evita încorporarea angajaților

12 06. 2024
ucraina1_50836500

Sute de mii de tineri ucraineni au părăsit ţara de la declanşarea invaziei ruse în 2022 şi aproape trei sferturi dintre companiile din Ucraina spun că se confruntă cu penurii de personal, potrivit unei anchete publicate în aprilie.

„În aceste vremuri dificile, funcţionarea oricărei companii depinde de previzibilitate şi prima problemă care îi preocupă astăzi pe majoritatea producătorilor este să ştie dacă vor fi în măsură să-şi păstreze angajaţii”, a explicat Dmitro Nataluha, deputat al partidului aflat la putere, pe Facebook.

Potrivit proiectului de lege, orice entitate comercială care va plăti o redevenţă militară de 20.000 de hrivne (circa 450 de euro) pe lună şi pe angajat va avea posibilitatea să-i scutească pe aceşti lucrători de mobilizare.

Companiile vor avea sarcina să determine care dintre angajatorii lor sunt „esenţiali”, a explicat Nataluha.

În ultimele luni, Ucraina, a cărei armată se confruntă cu o lipsă de recruţi, a instaurat o serie de măsuri menite să completeze rândurile sale, printre care recrutarea de deţinuţi, scăderea vârstei de mobilizare la 25 de ani şi înăsprirea pedepselor pentru cei care încearcă să fugă de înrolare.

Cu rare excepţii, majoritatea bărbaţilor ucraineni cu vârste între 18 şi 60 de ani nu au dreptul să-şi părăsească ţara, conform legii marţiale în vigoare de la începutul invaziei ruse.

Serviciile consulare din străinătate le sunt de asemenea indisponibile dacă ei nu dispun de documente militare actualizate.