La data de 08.10.2021, proiectul de lege a fost inclus pe agenda Comisiei pentru industrii și servicii din data de 12.10.2021, pentru emiterea unui raport, potrivit informațiilor primite de Economica prin platforma https://www.issuemonitoring.ro/– o platformă online de monitorizare a inițiativelor legislative în timp real, fondată de Octavian Rusu, expert în politici publice.
Propunerea legislativă are ca scop plafonarea preţului medicamentelor şi a alimentelor de strictă necesitate, în contextul pandemiei declanşate de noul coronavirus şi a decretării stării de urgenţă pe întreg teritoriul României. Potrivit expunerii de motive, există o creştere substanţială a cererii pentru anumite produse comercializate pe piaţă, în condiţiile în care oferta este în limite normale sau chiar mai redusă decât în mod uzual și este necesară plafonarea preţurilor pentru a preveni comportamentele comerciale incorecte sau ilegale şi posibilele creşteri substanţiale de preţuri.
„Conform formei inițiatorului se plafonează preţurile la raft ale medicamentelor, materialelor sanitare, dispozitivelor medicale şi alte asemenea, prevăzute de legislaţia în vigoare, după cum urmează: la costul de producţie adaosul poate fi de maximum 10% din acest cost, iar pe lanţul de distribuţie adaosul total nu poate depăşi 10% din preţul de vânzare al producătorului, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (3) din Legea concurenţei nr. 21/1996 republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Totodată, se plafonează preţurile la raft ale alimentelor care fac parte din coşul minim de consum prevăzut prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 217/2000”, arată https://www.issuemonitoring.ro/.
Potrivit raportului emis de Comisia economică, industrii şi servicii există o serie de amendamente admise dar și amendamente respinse. Dintre amendamentele admise enumerăm introducerea termenului de „plafonare temporară”, plafonarea preţurilor la medicamentele care au legătură cu starea de urgenţă şi „Se plafonează prețurile la raft ale alimentelor care fac parte din coșul minim de consum prevăzut prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 217/2000 privind aprobarea coșului minim de consum lunar, aprobată prin Legea 554/2001, după cum urmează: la preturile de livrare ale producătorului adaosul maxim pe întreg lantul de distributie și vânzare cu amănuntul va fi de maxim 10%, pe toată perioada stării de urgența și pe o perioadă de cel mult 90 de zile de la data încetării stării de urgentă”.
Senatul a votat favorabil acest proiect de lege în data de 31.03.2020, după cum Economica a scris aici.