Desant american. Opt mari firme din SUA şi pregătesc terenul pentru a exporta în România

Economica.net
18 06. 2016
starspangledbanneranthem_64903100

Lideri din departamentele agricole a cinci state americane alături opt companii cu activităţi în agricultură şi asociaţii reprezentative au ajuns săptămâna aceasta la Bucureşti într-o delegaţie oficială organizată de Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA). Misiunea, care va ajunge şi Ucraina, face parte dintr-un program al USDA menit să sprjine exporturile SUA în ţările emergente.

Ce companii vor în România

Potrivit USDA, companiile care şi-au trimis managerii în România pentru a se întâlni cu guvernanţii români, dar şi cu potenţiali parteneri de afaceri, sunt din sfera producţiei alimentare, traderi, dar şi producători sau distribuitori de echipamente agricole. 

Astfel, pe lista de participanţi se află American Commodity & Shipping Inc., Vienna, unul dintre cei mai mari distribuitori de cereale şi alimente din SUA, Case IH (Case New Holland)- un distribuitor de utilaje agricole prezent deja în România prin Titan Machinery România, parte din grupul Titan Machinery din Statele Unite ale Americii care furnizează pentru Case IH- Unverferth Manufacturing Company, Inc. – producător şi distribuitor de echipamente agricole, JM Grain-o companie din Dakota de Nord care achiziţionează şi vinde năut, linte şi mazăre, sau LL International din California-o companie mică cu afaceri în zona metalelor.

Ar putea apărea primele energizante naturale din România 

De asemenea, interesaţí de România şi de Ucraina sunt şi doi producători din industria alimentară. Este vorba despre Valley Milk, un procesator de lapte din California, un business creat de cinci familii de fermieri care cresc vite şi cultivă cereale şi  care s-a extins anul acesta printr-o investiţie într-o fabrică de procesare a laptelui cu o capacitate de 1-1,5 milioane de litri de lapte pe zi. Compania va produce începând cu iulie 2017 diverse tipuri de lapte praf dedicate industriei alimentare (pentru prepararea îngheţatei, a brânzeturilor, iaurturilor sau a băuturilor pentru sportivi).

Totodată, ţara noastră este în vizorul unui mare producător de băuturi energizante naturale, Cuba Beverage Co. din San Diego, California. Producătorul fabrică şi comercializează  sub brandul Cuba mai multe sortimente de energizante din ingrediente naturale (plante şi fructe), fără cofeină, taurină sau conservanţi. 

Nu în ultimul rând, din delegaţie face parte şi o asociaţie a producătorilor de orez, Missouri Rice Council.

 „Atât Ucraina, cât şi România sunt pieţe cu potenţial pentru fermierii şi producătorii agricoli din SUA. (…)  Exporturile SUA în România sunt în creştere şi pot fi încurajate de intrarea în vigoare a Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții („TTIP”)”, a declarat  Michael Scuse, secretarul adjunct în cadrul USDA.

Importuri duble din SUA

Ultimii şapte ani au fost pentru americani cei mai buni din punct de vedere al exporturilor de produse alimentare. În perioada 2009-2015, SUA au exportat în valoare de 911,4 miliarde de dolari, din care 139,7 miliarde de dolari numai anul trecut. 

Din datele Ministerului Agriculturii, România a înregistrat anul trecut un deficit comercial în relaţia cu SUA în valoare de 53 de milioane de euro, în condioţiile în care importurile din SUA au atins nivelul de 75,9 milioane de euro. Astfel, comparativ cu anul 2014, importurile din Statele Unite ale Americii s-au dublat (+105,9%), în timp ce exporturile către această destinaţie au avansat cu numai 1,97%, determinând o creştere de 3,7 ori a deficitului comercial.

În anul 2015, valoarea fluxurilor comerciale agroalimentare cu SUA a avut o pondere de 0,85% în cadrul comerţului exterior agroalimentar total al României și de 3,1% raportat la schimburile cu ţările terțe Uniunii Europene.

„Aş dori să punctez un aspect foarte important, care poate marca în mod benefic colaborarea dintre ţările noastre: finalizarea procedurilor tehnice de agrementare a cărnii şi produselor din carne romanești pe piața SUA, care implică de fapt restabilirea echivalenţei sistemului de inspecție a cărnii din România cu cel al FSIS, din SUA. România ar putea exporta pe această piaţă carne de porc”, a declarat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, în discuţiile cu delegaţia americană.

SUA vor să dea diplome studenţilor români

Membrii delegaţiei USDA au afirmat că în perspectiva schimbului de experienţă româno-american, SUA caută soluţii pentru ca studenţii români să meargă acolo. În acest context, ministrul Irimescu s-a arătat interesat de identificarea unor posibilități prin care, în viitor, absolvenţii de agronomie din România să poată merge pe o perioadă determinată în fermele din SUA, pentru a se pune la punct cu funcționarea la nivel optim a managementului fermei și a înțelege avantajele  pe care le aduce un management adecvat în dezvoltarea unei afaceri