Descinderi DNA şi DIICOT la Tarom – presă. Compania dezminte

Descinderi ale procurorilor DIICOT și DNA au loc, miercuri după amiază, la sediul companiei aeriene TAROM, în contextul scandalului declanșat prin demiterea Mădălinei Mezei de la conducerea companiei, scrie antena3.ro. După circa 30 de minute de la publicare, articolul publicat de site-ul antena3.ro nu a mai fost activ. DIGI24.ro a anunţat că DIICOT a descins la Tarom într-un dosar mai vechi, de delapidare, iar DNA în scandalul „Avioane la sol în ziua moțiunii”.  Sediul companiei de stat Tarom nu a fost vizitat, miercuri, nici de reprezentanţi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi nici ai DIICOT, existând o singură solicitare venită din partea DNA, trimisă în luna august, fără legătură cu cazul fostei şefe a companiei, Mădălina Mezei, a transmis, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt Georgeta Dinu.
Economica.net - mie, 23 oct. 2019, 10:50
Descinderi DNA şi DIICOT la Tarom - presă. Compania dezminte

”Nici reprezentanţi ai DNA şi nici ai DIICOT nu au fost astăzi la sediul companiei. Putem confirma că există o solicitare din partea DNA, pentru predare documente, trimisă la finalul lunii august, fără legătură cu evenimentele recente”, a spus oficialul TAROM.

Ştirea iniţială publicată şi ulterior ştearsă de antena3.ro:

După ce a fost demisă din funcţia de director general al companiei aeriene TAROM, Mădălina Mezei a acuzat că ministrul interimar al Transporturilor, Răzvan Cuc, i-ar fi cerut să țină la sol mai multe avioane în ziua moțiunii de cenzură, astfel încât unii parlamentari să nu poată ajunge la București pentru votul din Parlament. 

Dosarul DIICOT vizează Direcţia tehnică de la TAROM, cea care asigură servicii de întreţinere pentru flota de avioane a companiei, în cazul unei fraude la achiziţionarea de piese de schimb pentru avioane.

Context dosar DNA:

DNA s-a autosesizat în urma declaraţiilor fostei directoare a Tarom Mădălina Mezei referitoare la solicitarea ministrului Răzvan Cuc de a ţine avioanele la sol în ziua moţiunii de cenzură, Mezei urmând să fie audiată luni. Ea preciza că nu a decis să facă aceste declaraţii publice, însă a confirmat informaţiile apărute în spaţiul public. Mezei spunea că ministrul Transporturilor i-a adresat solicitarea cu o zi înaintea moţiunii de cenzură.

Context: Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, vineri, după ce a trimis Corpul de Control la Tarom şi la Ministerul Transporturilor, că vrea să afle adevărul din această situaţie şi, când va avea dovada unei greşeli de la o parte sau alta, va fi neiertătoare în a lua măsuri, potrivit News.ro. Dăncilă a fost întrebată, vineri, la Braşov, ce părere are despre conflictul izbucnit între conducerea Tarom şi Ministerul Transporturilor, spunând că a trimis Corpul de Control pentru a afla ce s-a întâmplat. Am trimis Corpul de Control atât la Tarom, cât şi la Ministerul Transporturilor. Pe mine mă interesează adevărul, mă interesează lucrurile reale pentru a lua măsuri şi vă garantez că în momentul în care am să am această dovadă a unei greşeli din partea unuia sau altuia voi fi neiertătoare în a lua măsuri”, a spus Dăncilă, în cadrul vizitei pe care a făcut-o la Braşov, potrivit News.ro.

Premierul Viorica Dăncilă a dispus Corpului de Control al prim-ministrului începerea unei acţiuni de control la Ministerul Transporturilor şi la Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române Tarom S.A., pentru a verifica aspectele legate de revocarea din funcţie a managerului general Mădălina Mezei. Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, nu are nicio competenţă în gestionarea sectorului aviatic, iar singura lui legătură cu aeronavele era atunci când le număra pe cer, la Giurgiu, a declarat, vineri, fostul director general al TAROM, Mădălina Mezei.

„Când invocă lipsa profesionalismului meu, domnul Cuc să compare CV-ul lui cu al meu şi în momentul acela să vorbească. Pentru că singura lui legătură cu aeronavele era atunci când le număra pe cer la Giurgiu, în rest nu are niciuna”, a spus Mezei. Ea a mai precizat că îl va da în judecată pe Cuc pentru faptul că i-a cerut să ţină la sol aeronavele TAROM.

„Voi merge în instanţă să caut nu atât dreptatea mea, cât a companiei. Am venit şi am promis oamenilor care s-au uitat în ochii mei şi s-au întrebat de ce să creadă în mine şi eu le-am spus că creadă în mine că sunt din companie şi am venit cu mandat pentru companie. Iar soluţia noastră de acum este ultima pentru companie. Şi m-am angajat că le vom reda demnitatea. Însă, din păcate, mandatul meu a fost curmat într-o noapte şi, ca atare, planul TAROM nu ştiu unde vom merge”, a susţinut Mezei. Întrebată cum va proba aceste acuzaţii, ea a precizat că se va consulta cu avocatul său în acest sens. Jurnaliştii au întrebat-o dacă datele privind parlamentarii care se aflau la bord erau confidenţiale, iar fostul oficial al companiei a precizat: „Domnul Cuc, în calitatea lui de ministru, m-a întrebat, iar eu i-am răspuns. (…) Numele sunt confidenţiale, ministrul face parte din acţionariatul companiei, eu am discutat cu dumnealui în principiu, nu am ce să vă spun, nu i-am transmis nimic oficial. După părerea mea e clar un abuz în serviciu. A încercat să mă jignească şi să desconsidere cariera mea de 22 de ani. Am muncit pentru această carieră, nu am cerut nici poziţie, nici funcţie, am fost rugată să vin. Dacă dumnealui avea alte intenţii decât cele de restructurare a companiei, trebuia să-şi dea seama că nu sunt persoana cu care să-şi facă alte jocuri”. Mezei a mai spus că nu ea este cea care a lansat aceste informaţii în spaţiul public, ci doar le-a susţinut. „Nu eu am ieşit în spaţiul public cu aceste informaţii, eu doar le-am susţinut. N-aş fi făcut aceste informaţii. Eu m-am asigurat că zborurile vor opera. Nu este la latitudinea mea să provoc un scandal politic şi mediatic. Lucrez de 22 de ani în aviaţie şi nu am văzut zboruri întârziate la comandă politică. Jobul meu nu era să ies public, jobul meu era să îmi văd de operarea companiei, iar mai departe nu ştiu cum au ajuns publice informaţiile. L-aş ruga (pe Răzvan Cuc – n.r.) să vină la o abordare faţă în faţă cu mine, să se uite în ochii mei”, a mai spus ea. Joi, Răzvan Cuc a scris pe Facebook că Mezei a fost demisă întrucât a făcut jocurile unor apropiaţi ai ei.

„Nu mă războiesc cu doamna Mezei, dar cred că nu a înţeles ceva din funcţia pe care a deţinut-o. Funcţia de director general al TAROM nu se compară cu cea de şef de reprezentanţă de la Bruxelles, unde făcea rezervări de bilete sau protocol pentru prietenii care veneau în vizită. În consecinţă, doamna Mezei, întoarceţi-vă acolo unde ştiţi cel mai bine activitatea: la ticketing şi protocol”, încheie Răzvan Cuc.

De ce a fost demisă şefa Tarom. Explicaţiile Consiliului de Administraţie Având în vedere articolele apărute în mass-media cu privire la revocarea directorului general al TAROM, Consiliul de Administrație al Companiei a făcut următoarele precizări: „În ședința din data de 15.10.2019, Consiliul de Administrație al TAROM a analizat activitatea directorului general și a constatat nerespectarea contractului de mandat de către Mezei Mădălina. Fostul director general al TAROM nu a reușit să ducă la îndeplinire Hotărârile Consiliului de Administrație, Adunării Generale a Acționarilor și nici anumite obligații care îi reveneau potrivit Statului Companiei și Contractului de Mandat. Fostul director general al TAROM, totodată, a întârziat procesul de modernizare a flotei de scurt curier, una din componentele esentiale în procesul de redresare al Companiei, prin neimplementarea Memorandumului privind vânzarea în regim buy-back a vechilor aeronave ATR și preluarea prin leasing operational a unor aeronave noi, tot de tip ATR. O altă deficiență constatată de către Consiliul de Administrație a reprezentat-o lipsa oricărei informări cu privire la procesul de reducere a numărului total de posturi din companie. Pe cale de consecință, Consiliul de Administrație al TAROM, cu unanimitate de voturi, a hotărât revocarea din funcția de director general a Mădălinei Mezei și desemnarea unui nou director general provizoriu, în persoana lui Valentin Nicolae Gvinda, care ocupă funcția de Șef Departament ATR din cadrul Companiei.”

Te-ar mai putea interesa și
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 3,96%, până la 62,135 miliarde euro, în 2024
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 3,96%, până la 62,135 miliarde euro, în 2024
Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României totalizau 62,135 miliarde de euro la finele lunii decembrie 2024, în creştere cu 1,57% comparativ cu nivelul de 61,174 miliarde de euro......
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de 5,77 miliarde de lei de la bănci, în ianuarie 2025
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de 5,77 miliarde de lei de la bănci, în ianuarie 2025
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna ianuarie 2025, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,2 ...
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a înregistrat un declin de 2,1% în 2024, comparativ cu 2023, scăderea ...
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, sunt aproape de vârful topului
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, ...
În 2023, 16,2% din populația UE – sau aproximativ 71,7 milioane de persoane – era expusă riscului de sărăcie. Rata ...