Descoperire în România: O nouă specie de dinozaur şi cuiburi cu ouă de păsări preistorice
‘S-au continuat cercetările în cazul unei descoperiri de senzaţie reprezentate prin cuiburi cu ouă şi oase de păsări primitive (enantiornithes), acoperite de malul unei viituri de acum 68 milioane de ani. Este prima dovadă că acest grup de păsări primitive cuibăreau în masă pe malul cursurilor de apă, asemănător unor specii actuale (flamingo etc). Descoperirea va fi prezentată public la Congresul Internaţional de Paleontologie din Las Vegas (USA)’, a precizat Matei Vremir pentru Agerpres.
Paleontologul clujean a adăugat că o altă descoperire importantă o reprezintă resturile de la ‘o nouă specie de dinozaur erbivor, încă în curs de preparare şi cercetare’.
De asemenea, a fost descoperit un mic schelet de mamifer multituberculat care s-a păstrat parţial în umplutura unei vizuini.
În plus, au fost descoperite resturi de la cel mai mare pterosaur (reptilă zburătoare), cu oase de la aripă având dimensiuni cu 25% mai mari decât cele mai mari descoperite până acum, în Statele Unite (Quatzatcoatlus northropi). Matei Vremir spune că anvergura aripilor specimenului de la Sebeş depăşea 13 m, cu 2-3 m peste limita calculată pentru capacitatea de a zbura. Matei Vremir explică cum dimensiunea aripilor pune problema eventualei existenţe a unei specii gigantice care îşi pierduse capacitatea de zbor şi care trăia în izolare pe luxurianta insulă Haţeg, fără a avea duşmani pe măsură ‘şi cu hrană din belşug, ca într-un hypermarket fără plată, asemănător giganticelor păsări nezburătoare din Madagascar (Aepyornis)’.
Paleontologul clujean a precizat că ‘cele câteva zeci de descoperiri recente sunt încă în prelucrare’ şi că rezultatele cercetărilor vor fi făcute publice probabil în cursul anului viitor. ‘Totuşi, rezultatele de până acum indică faptul că în zona Sebeşului trăiau o serie de specii comune şi în Bazinul Haţeg, dar şi forme care încă nu s-au descoperit acolo, şi asta nu atât datorită izolării geografice, cât mai ales condiţiilor de fosilizare diferite şi a diferenţelor temporale dintre diferite situri şi straturi geologice’, a completat Matei Vremir.
Din expediţia internaţională care a făcut recentele descoperiri de la Sebeş fac parte cercetători din Anglia (Gareth Dyke -Southampton şi Darren Neish – Porthsmouth), SUA (Steve Brusatte – New York) şi România (Zoltan Csiki – Bucureşti, Radu Totoianu – Sebeş, Matei Vremir – Cluj).
Matei Vremir este cel care a descoperit, în urmă cu un an, scheletul ‘Balaurului bondoc’ – cel mai complet schelet de dinozaur carnivor din Europa. Fosila descoperită la Sebeş are o vechime de 70 de milioane de ani şi aparţine unei noi specii de theropod. Potrivit specialiştilor, „Balaurul bondoc” este o rudă apropiată, dar ‘aberantă’, a bine-cunoscutului Velociraptor descoperit în Cretacicul Mongoliei, care însă seamănă mai degrabă cu un hibrid între un curcan supradimensionat şi un câine pitbull.