Deşeurile de materiale plastice ameninţă viaţa marină – ONU

Economica.net
23 06. 2014
foto_89235_09158000

‘Materialele plastice joacă un rol crucial în viaţa modernă, dar nu poate fi ignorat impactul pe care îl are asupra mediului modul în care noi le utilizăm’, a avertizat, într-un comunicat, Achim Steiner, şeful Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (PNUE).

Deşeurile din plastic distrug viaţa marină, fie pentru că sunt ingerate de animale, fie pentru că degradează ‘habitate naturale esenţiale precum recifurile de corali’, explică PNUE într-un raport, conform căruia mici fragmente de plastic au fost găsite chiar şi în gheţurile polare.

Prima Adunare a ONU pentru Mediu, care se va încheia în 27 iunie, îşi propune să fie ‘o platformă mondială pentru elaborarea politicilor de mediu la cel mai înalt nivel’. UNEA va aborda probleme precum infracţionalitatea care vizează speciile sălbatice, braconajul şi reforma subvenţiilor pentru combustibilii fosili.

Microplasticele (particule cu un diametru de aproximativ 5 mm) sunt principalul agent de poluare marin, fiind ingerate de păsări, peşti, crustacee şi chiar de plancton. Înglobate în unele produse cum ar fi pasta de dinţi, aceste materiale nu dispar în cursul procesului de epurare a apelor reziduale şi ajung în mări, râuri şi lacuri.