Practic, generozitatea statului, a pus România în vârful topului turiștilor autohtoni, dar țara pierde banii (care și așa nu erau prea mulți) obținuți de pe urma turiștilor străni, veniți majoritar pentru afaceri, iar pe cei români îi ține în majoritate cu bani publici.
Spre deosebire de țara noastră, Bulgaria cu circa jumătate din numărul de locuitori ai României a ajuns la peste 27 de milioane de nopți petrecute de turiști în locurile de cazare, și chiar dacă nopțile de cazare ale turiștilor străini au scăzut cu 1,8% față de anul anterior, țara continuă să câștige de pe urma lor, în condițiile în care peste 60% dintre nopțile petrecute de turiști în Bulgaria sunt cele ale turiștilor străini, grație prețurilor mai mici și a infrastructurii mai bune spre stațiunile turistice de mare sau de munte.
Cu toate acestea, per total, numărul nopților de cazare petrecute de turiști în România a crescut cu 5,6% anul trecut, aportul fiind însă al turiștilor români – susținut parțial de vouchere de vacanță. Astfel, numărul nopților petrecute de turiștii români în stațiunile turistice a crescut cu 7,3%, în vreme ce cel al turiștilor străini a scăzut cu 1,5%.
Problema României continuă să fie, alături de prețurile foarte ridicate din zonele tradiționale de turism (Poiana Brașov, Mamaia), și cea a infrastructurii, dar și imaginea nefericită de țară, care după 30 de ani a rămas mai degrabă proastă sau țara e complet necunoscută pentru majoritatea turiștilor străini, deși investițiile în capacități de cazare moderne cresc anual, grație și cadrului fiscal prietenos.