Despăgubiri accident șofer drogat. Vlad Pascu, beizadeaua care a omorât doi tineri conducând drogat și fără RCA, va plăti despăgubiri masive. Cine va achita inițial despăgubirea și la cât se va ridica aceasta
Vlad Pascu, tânărul care a omorât doi oameni conducând drogat și fără RCA, va plăti sume semnificative rudelor victimelor. Cine va achita inițial despăgubirea și la cât se va ridica aceasta?
Răniții din accidente rutiere produse în România și, în caz de deces, rudele victimelor, au dreptul la despăgubiri fără a fi neapărat nevoie să apeleze la instanță, chiar dacă șoferul vinovat nu deține o poliță RCA validă. În fapt, procedura de despăgubire este aproape similară cu cea parcursă în cazul accidentelor cu asigurați RCA, cu diferența că instituția care despăgubește este BAAR. Trebuie parcurși pașii clasici, de la avizarea și constatarea daunei, până la plata acesteia. Detalii AICI
” BAAR garantează fără a avea beneficiu de discuțiune despăgubirea persoanelor prejudiciate, rezidenți ai statelor membre, prin accidente produse pe teritoriul României sau pe teritoriul unui alt stat membru decât statul lor de rezidență, prin intermediul unor vehicule sau tramvaie care staționează în mod obișnuit pe teritoriul României sau pe teritoriul unui stat al cărui birou național auto nu a semnat Acordul multilateral, neasigurate RCA cu toate că, în conformitate cu prevederile legii, pentru acestea trebuia încheiată asigurarea RCA sau prin intermediul unor vehicule neidentificate. „, precizează BAAR. Fondul pentru Victimele Străzii este alimentat de firmele de asigurare care vând RCA, printr-o cotizație lunară obligatorie.
Este și situația rudelor celor două victime din accidentul produs de șoferul drogat și fără RCA. Acestea se pot adresa BAAR, care va face o ofertă de despăgubire. Desigur, dacă păgubiții nu sunt mulțumiți de ofertă se vor putea adresa instanțelor de judecată, așa cum se întâmplă și în cazul discuțiilor cu firmele de asigurare, acolo unde există RCA valid. Este important de notat, însă, că, în final, tot șoferul vinovat va plăti dauna, deoarece BAAR se va îndrepta împotriva lui, în instanță.
Cât a plătit BAAR, în medie, pentru accidentele cu victime și care sunt „recordurile” decise de instanțe. Cazul Șerban Huidu, un posibil reper, însă au existat și daune mult mai mari, decise în instanță.
În jur de 20% din valoarea tuturor daunelor plătite anual de firmele de asigurare provine din plăți pentru vătămări corporale și daune morale. Vorbim despre aproape 670 de milioane de lei plătiți doar în 2022. Conform datelor obținute de Economica , BAAR a plătit în 2022 despăgubiri pentru 92 de accidente cu morți. Suma totală achitată a fost de 30 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că dauna medie plătită s-a ridicat la 326.000 de lei, adică în jur de 65.000 de euro. Daunele plătite direct de firmele de asigurare s-au ridicat, așa cum ziceam, la 665 de milioane de lei, pentru tot segmentul de vătămări și daune morale. Suma medie plătită pentru cele aproape 7.700 de dosare s-a ridicat la 86.500 de lei, adică circa 15.000 de euro, însă trebuie subliniat că aici intră nu doar decese, ci și vătămări.
Pe de altă parte, jurisprudența analizată de Economica arată că, în top 3 daune acordate de instanțe pentru decese din accidente rutiere intră inclusiv un caz unde Curtea de Apel Cluj a acordat 1,7 milioane de euro rudelor unei persoane decedate într-un accident nu foarte mediatizat și fără multe particularități. Suma a fost achitată de Astra Asigurări, la vremea aceea, Și Carpatica Asig a avut de plătit 1,2 milioane de euro pentru un accident cu victime din 2012, în timp ce Asirom a achitat, tot în aceeași perioadă, o daună de peste 650.000 de euro. Primul cazul celebru de acest tip a fost cel în care o fetiță a decedat și un a fost lasată invalidă de o șoferiță care conducea cu viteză mult peste cea legală în comuna Ștefănești. Atunci, în 2011, Generali a fost obligată să achite, pe RCA, câte 500.000 de euro pentu fiecare dintre cele două victime.
Un alt reper îl constituie cazul Șerban Huidu. Celebrul „cârcotaș” a omorât două persoane, după ce a pierdut controlul mașinii pe care o conducea. Avocații rudelor celor decedați au cerut atunci suma maximă prevăzută de contractul RCA (atunci 3,5 milioane de euro, acum peste 6 milioane de euro), dar au obținut doar 190.000 de euro.