Despăgubiri de la Guvern pentru plafonarea RCA? Mesaj al șefului patronatului brokerilor: Un avocat eminent spune că am avea șanse. Nu toți brokerii susțin acțiunea

01 02. 2024
asigurare1

Președintele PRBAR arată explicit că organizația pe care o conduce ar trebui să conteste doar prevederea care vizează plafonarea comisionului, nu întregul HG, care vizează în primul rând stabilirea unor maxime pentru prețurile RCA.

Printre obiectivele pentru 2024 discutate în cadrul ultimei AGA, șeful PRBAR amintește de: „Contractarea unei opinii juridice privind posibilitatea atacării în instanță a OUG de plafonare, strict pe subiectul plafonarea comisionului de distribuție. Din discuții preliminare cu un avocat eminent, am putea obține acest lucru. Scopul ar fi să fim pregătiți pentru a promova o acțiune prin care să cerem despăgubiri de la Guvern dacă plafonarea se prelungește„.

Amintim că, la începutul acestui an, Guvernul a decis prelungirea prevederilor HG care stabilește tarifele maxime pentru RCA la nivelul prețurilor maxime din 28 februarie 2023, practicate de fiecare societate de asigurări în parte, pe fiecare segment de clienți. În subsidiar, același act normativ stabilește și un maxim de 8% pentru comisionul încasat de brokeri pentru distribuția RCA, de la o medie de aproximativ 10% cât era înainte de plafonare. Măsura a fost luată inițial de fosta conducere ASF pentru a evita o nouă creștere a prețurilor după falimentul Euroins, întâmplat în primăvara anului trecut. HG a fost prelungit de două ori și sunt șanse mari să mai fie prelungit o dată (chiar dacă nu neapărat în aceeași formă), având în vedere că piața nu dă încă semne de stabilizare, mai ales în contextul protestelor transportatorilor.

Citește și: An nou cu surprize pentru toți șoferii. Guvernul lucrează deja la lege. Prețurile maxime pentru RCA rămân pe loc cel puțin până în vara lui 2024. Cât plătești în funcție de mașină și șofer

Măsura prelungirii a nemulțumit atât firmele de asigurare cât și brokerii, însă pe componente diferite. Mesajul Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare (UNSAR) pe acest subiect poate fi consultat AICI.

Mesajul Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR) îl găsiți AICI.

UNSICAR nu comentează, cel mai mare broker se opune

Contactat de Economica, Dorel Duță, președintele UNSICAR, asociația profesională a brokerilor, spune că nu comentează inițiativa AGA PRBAR și că organizația pe care o conduce nu ia în acest moment în calcul varianta unei acțiuni în instanță pe tema plafonării.

La rândul său, Viorel Vasile, coordonatorul celui mai mare intermediar local, Safety Broker, membru fondator al PRBAR, se opune unei astfel de inițiative. „Ca parte dintr-un grup internațional puternic (nr: Safety a fost preluat indirect de către grupul american Acrisure, prin brokerul polonez Unilink), Safety Broker nu poate decât să susțină o piață liberă în România, în care atât prețurile RCA cât și comisioanele intermediarilor să fie stabilite doar prin relații comerciale. Business-ul nostru este și el afectat de plafonare, ca în cazul tuturor brokerilor. Totuși, piața se află acum într-o situație atipică și cred că putem trece peste acest moment dificil doar prin discuții deschise între noi, cei din piață, intermediari și asigurători, și autorități. Împreună trebuie să ajungem la o soluție, pentru că nu cred că își dorește cineva ca plafonarea să dureze la nesfârșit. Consider că acțiunile în instanță, într-un moment și așa tensionat, nu ar face decât să ne îndepărteze de soluția corectă”, ne-a declarat Viorel Vasile.