Statul plăteşte bani frumoşi pentru deszăpezire, chiar şi atunci când maşinile drumarilor nu se mişcă de pe loc. Contractele prevăd că se plătesc atât orele de activitate de pe şosea, cât şi un tarif de staţionare a utilajelor la secţiile de drumuri. De multe ori, staţionarea ajunge să reprezinte jumătate din preţul pentru deszăpezire.
Deszăpezirea unui kilometru de drum ne-a costat 4.800 de euro iarna trecută. Iar preţul ar putea fi şi mai mare iarna aceasta. În schimb, Finlanda cheltuieşte doar 1.200 de euro pentru aceeaşi operaţiune, deşi are o climă mai dură şi salarii mult mai mari.
Drumarii din România spun că ei nu obţin profit din deszăpezire şi că fac aceste prestaţii doar ca să nu-şi trimită angajaţii acasă în timpul iernii. „O să râdeţi, pentru noi nu sunt profitabile. În schimb, au un avantaj. De ce ne batem noi să facem asta? Pentru că noi în construcţii, iarna, plătim oamenii. Iar atunci când faci deszăpezire, oamenii ăia lucrează la deszăpezire şi costurile respective de salarii le câştigi din treaba asta”, a spus Florea Diaconu, de la societatea Delta ACM.