UPDATE.Confirmare oficială.Detalii din ziua ultimei ședințe a Guvernului Orban: Patronatele și sindicatele, ignorate. Mai multe OUG, aproape nule

05 02. 2020
orban_premier_73060500

UPDATE Consiliul Economic și Social (CES), clarifică situația ordonanțelor de urgență și confirmă cele publicate de ECONOMICA.NET.

Vezi aici comunicatul CES

Guvernul liberal condus de premierul Ludovic Orban a adoptat marți, 4 februarie, în ultima ședință de dinainte de moțiunea de cenzură trecută de Parlament, 25 de Ordonanțe de Urgență. Numărul de acte normative nu este cel mai mare adoptat vreodată într-o ședință a unui Executiv, fapt subliniat și de Orban, care a amintit chiar de un record al celui mai recent Guvern PSD.

Totuși, detalii aflate de ECONOMICA.NET conduc la concluzia că Executivul recent demis a dorit neapărat să adopte aceste OUG și a făcut totul ” pe repede înainte”, chiar cu riscul de a strica relațiile cu reprezentanți ai patronatelor și sindicatelor și de a vulnerabiliza o parte din Ordonanțele respective.

Consiliul Economic și Consultativ(CES) este un organism autonom care funcționează în baza Constituției României. Din CES fac parte reprezentanții celor mai mari patronate și sindicate din țară, iar rolul principal al organismului este acela de a aviza toate actele normative adoptate în România. Avizul CES nu este unul obligatoriu, însă fără el, prevede legea, orice act de acest tip poate fi atacat cu ușurință în contencios administrativ, pierzându-și, astfel efectele.

În situația din urmă, spun surse prezente la discuții, se află cinci dintre cele 25 de OUG adoptate marți. Aceasta se întâmplă din cauza grabei cu care Guvernul recent demis a dorit să parcurgă traseul legal.

 

” Am primit proiectele la 11 și la 14 începea ședința de Guvern”

CES, spun sursele ECONOMICA.NET, nu doar că a fost pus în situația de a discuta pe repede înainte proiectele de OUG( la care, potrivit legii, poate aduce amendamente), dar a fost în imposibilitatea de a aviza cinci dintre acestea. Aceasta pentru că respectivele documente nu aveau avizele interministeriale necesare.

” Am primit proiectele la 11, iar la 14 urma să înceapă ședința de Guvern. Chiar și așa, am așteptat patru ore pentru a primi varianta cu avizele interministeriale pentru cinci dintre aceste acte. Nu s-a întâmplat, Guvernul le-a adoptat fără aviz, motiv pentru care, dacă vor fi publicate în Monitorul Oficial vor putea fi atacate de oricine în contencios administrativ, cu șanse 100% de câștig. Este o situație cu care nu ne-am mai confruntat până acum”, spune o sursă implicată în discuții. Potrivit acesteia, este vorba despre OUG care vizează domenii și entități cheie, precum patromoniul RAAPPS, sistemul de achiziții publice, legea educației naționale, sau sistemul de apărare al țării.

Menționăm că, la ora la care scriem acest text, niciuna dintre OUG adoptate nu fuseseră publicate în MO, deci nu își fac efectul.

De menționat că Parlamentul a votat moțiunea de cenzură formulată de PSD împotriva Guvernului Orban. Din acest moment, chiar dacă va rămâne interimar la conducerea țării, actualul Executiv nu mai poate adopta Ordonanțe de Urgență, motiv pentru care ședința de marți a fost ultima cu atribuții complete, până la alegeri.