‘Reţelele de socializare conţin numeroase minciuni care pot avea consecinţe imediate şi considerabile’, explică cercetătorii care doresc să introducă în proiect un detector de minciuni de ultimă generaţie.
Cinci universităţi europene, sub coordonarea Universităţii din Sheffield (în nordul Angliei) sunt partenere în acest program numit PHEME, estimat să dureze trei ani cu finanţări de la UE.
În prezent ‘nu avem timp să discernem minciunile de adevăr’, explică cercetătoarea Kalina Bontcheva de la Universitatea din Sheffield, care conduce echipa PHEME. ‘Este, în acelaşi timp, dificil să înăbuşi o minciună pentru a calma o situaţie’, adaugă ea.
Obiectivul proiectului PHEME este de a verifica în timp real informaţiile pentru a permite guvernelor, serviciilor de salvare, presei şi întreprinderilor să răspundă mai eficient zvonurilor nefondate.
Proiectul îşi propune să identifice patru tipuri de informaţii puţin fiabile: speculaţiile, controversa, informaţia falsă şi dezinformarea. Cercetătorii intenţionează să utilizeze trei factori pentru a stabili veridicitatea datelor: informaţia brută, un sistem de verificare prin surse fiabile şi difuzarea informaţiei. Rezultatul acestei cercetări va putea să apară pe ecranul utilizatorului.
‘Putem deja să tratăm un volum enorm de informaţii pe reţelele de socializare, viteza cu care apar şi formele lor – tweet, video, fotografii, blog…’, afirmă Kalina Bontcheva. ‘Dar în prezent nu este posibil să le analizăm automat, în timp real, pentru a vedea dacă informaţia este reală sau falsă şi tocmai aceasta vrem să facem.’
Potrivit Times, o primă versiune a acestui ‘detector de minciuni’ ar putea fi testată în circa 18 luni.
Cinci universităţi – Sheffield, King’s College London, Warwick în Anglia, Saarland în Germania şi Universitatea MODUL din Viena – şi patru întreprinderi – ATOS în Spania, iHub în Kenya, Ontotext în Bulgaria şi site-ul elveţian swissinfo.ch – sunt partenere în acest proiect.