Deţinători de obligaţiuni elene dau Grecia şi băncile în judecată, după schimbul de obligaţiuni
Majoritatea investitorilor au cheltuit 100.000-500.000 de euro pe obligaţiuni elene, cel mai mare plasament fiind de 3 milioane de euro, potrivit firmei de avocatură din Hamburg, care nu a menţionat băncile vizate de acţiune.
În procesul care va fi intentat probabil la Washington, băncile vor fi acuzate că nu au informat clienţii în privinţa riscurilor şi li se va cere să acorde compensaţii.
Separat, avocaţii vor susţine că Grecia, prin programul schimbului de obligaţiuni, a încălcat un tratat germano-elen care protejează investitorii din Germania de riscurile politice.
Investitorii care au acceptat termenii schimbului de obligaţiuni nu vor putea cere compensaţii, a precizat un avocat de la firma de avocatură Groepper Koepke.
Ministerul de Finanţe de la Atena a anunţat luni încheierea preschimbării obligaţiunilor în valoare de 177 de miliarde de euro deţinute sub incidenţa legii elene de investitori privaţi, marcând prima etapă a celei mai mari restructurări de datorie suverană din istorie.
Operaţiunea de preschimbare a obligaţiunilor vechi cu unele noi a început în această dimineaţă şi a vizat doar portofoliul de obligaţiuni de 177 miliarde de euro.
Noile obligaţiuni elene au debutat luni pe pieţele financiare la un preţ cu un discount major faţă de valoarea nominală, indicând că investitorii au deja aşteptări pesimiste în legătură cu finanţele statului elen, scrie Wall Street Journal.
Potrivit Tradeweb, noile obligaţiuni sunt cotate la 22-26% din valoarea nominală.
În cadrul celei mai mari restructurări de datorie suverană din istorie, creditorii privaţi au acceptat pierderi de 53,5% din valoarea nominală a obligaţiunilor. Dacă sunt luate însă în calcul şi dobânzile neîncasate pentru obligaţiunile preschimbate, precum şi costurile prelungirii scadenţei, pierderile reale se ridică la 74%.