Cea mai mare bancă din Germania ar urma să-şi reducă activele din Statele Unite, în valoare de 400 miliarde de dolari, la aproximativ 300 miliarde de dolari, prin redistribuirea operaţiunilor diviziei din Mexic şi a unor afaceri din Frankfurt şi Tokyo care fac în prezent parte din divizia americană.
De asemenea, Deutsche Bank ar putea redistribui operaţiunile din SUA către Europa şi Asia pentru reducerea activelor americane, susţine ‘Financial Times’.
Directorul financiar al Deutsche Bank, Stefan Krause, a declarat pentru FT că banca este capabilă să îndeplinească noile reglementări mai stricte impuse de Rezerva Federală a SUA.
Totodată, oficialul Deutsche Bank şi-a exprimat speranţa că autorităţile de la Berlin vor aproba rapid solicitarea băncii de a-şi majora capitalul cu şase miliarde de euro, pentru a îndeplini cerinţele autorităţilor europene de reglementare.
Noile reglementări ale Rezervei Federale americane privind băncile străine care operează în SUA prevăd că marile instituţii financiare străine vor trebui să înfiinţeze un holding intermediar care ar urma să respecte aceleaşi norme de capital şi îndatorare ca şi băncile americane. Acest lucru ar urma să reducă flexibilitatea băncilor străine în materie de transfer de capital, comparativ cu normele actuale care permit băncilor străine să utilizeze normele de capital din ţara de origine. Iniţial, pragul activelor pentru subsidiarele americane ale băncilor străine a fost fixat la 10 miliarde de dolari. Odată cu majorarea la 50 de miliarde de dolari, numărul instituţiilor afectate de înăsprirea normelor de capital ar scădea la 18, în loc de 26, conform propunerii iniţiale.
Fed estimează că 15 – 20 de bănci străine, majoritatea din UE (cum ar fi Barclays şi Deutsche Bank) vor fi afectate de noile reglementări.
În trecut, SUA se bazau pe organismele străine de supervizare pentru supravegherea băncilor lor, ceea ce le permitea acestora din urmă să deţină mai puţin capital decât concurentele americane. Însă, această politică a luat sfârşit după criza financiară, când Fed a fost obligată să acorde credite de urgenţă în valoare de sute de miliarde de dolari pentru diviziile băncilor străine aflate în dificultate.